Prof dr. Alexandru Rafila a vorbit în cadrul evenimentului „Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile”, organizat de grupul de presă DC Media Group, despre repsonsabilitatea vaccinării, despre factorii de decizie și toți cei implicați în răspunderea nevaccinării unor copii. „Un element care este foarte important cred că e legat de responsabiltate. Responsabiltiatea trebuie să existe din parte tuturor. Fie că sunt medici de familie, fie că sunt medici pediatri, epidemiologi sau cei care lucrează în Minsterul Sănătății, inclusiv ministrul Sănătății, pentru asigurarea la timp a tuturor vaccinurilor din programul național de vaccinare și, bineînțeles, organizarea lui într-o manieră care să îl facă ușor accesibil și cred că mai este un element legat de responsabilitatea părinților. Un părinte trebuie să aibă responsabilitate. Dacă iei decizia să nu-ți vacinezi copilul și copilul tău se îmbolnăvește sau îmbolnăvește alți copii, le pune viața în pericol, această responsabilitate trebuie asumată de toată lumea, pentru că nu se poate să refuzi să-ți vaccinezi copilul care trăiește într-o comunitate școlară de exemplu, iar nevaccinarea copilului tău este responsabilă de îmbolnăvirea altor copii”, a spus el.
„Toată lumea întreabă de ce să-mi vaccinez copilul când toți ceilalți sunt vacicnați. Este adevărat că majoritatea sunt vaccinați, dar vaccinul nu este unul perfect, nu este vaccin care să producă imuitate 100% și în ciuda administrării lui, va rămne un mic procent de copii care nu sunt imuni în fața bolii”, a mai explicat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.