În perioada următoare există posibilitatea unei creșteri importat ea numărului de cazuri susține Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la Antena 3.
Potrivit lui, peste tot în lume, numărul real al cazurilor este mult mai mare decât numărul celor diagnosticați. „În perioada care urmeză, datorită acestei transmiteri comunitare, există posibilitatea îmbolnăvirii fără să ai contact cu o persoană care știi că este bolnavă sau care să fi venit dintr-o țară în care sunt numeroase cazuri. Transmiterea comunitară, cel puțin în prima fază, duce la o amplificare a numărului de cazuri rapid, noi trebuie să fim pregătiți să stopăm această creștere, nu o să putem să o facem dintr-o dată. Uitați-vă ce se întâmplă în Italia, în fiecare zi, toată lumea speră că lucrurile o să meargă pe un trend descrescător”, a spue el.
Cum vor influența sărăbătorile Pascale evoluția îmbolnăvirilor
Alexandru Rafila a mai arătat că abia după sărbătorile Pascale ne putem aștepta la o reducere a numărului de îmbolnăviri.
„În România, în perioada imediat următoare, o să asistăm la o creștere a numărului de cazuri pe care sperăm să reușim să-l aplatizăm la sârșitul luni aprilie, după Paște, pentru că până atunci nu cred că se va întâmpla acest lucru, pentru că odată cu apropierea sărbătorilor de Paște, chiar dacă sunt aceste măsuri instituite de autorități, o să existe o dorință - naturală până la urmă - a oamenilor să se reîntâlnească cu întreaga familie și, într-un fel sau altul, o vor face, iar lucrul acesta s-ar putea să accentueze apariția de cazuri noi.
Când va începe să scadă numărul de îmbolnăviri
Chiar dacă încălzirea vremii nu va elimina de tot numărul de cazuri, transmiterea virusului va fi încetinită, mai arată el.
„Eu cred că începând din luna mai o să asistăm la o plafonare a numărului de cazuri noi și la o ușoară descreștere, mai ales că în timpul sezonului cald, chiar dacă virusul nu dispare, nu este neutralizat - ca să zic așa – pe căldură, transmisibilitatea scade la 50% și atunci probabil că împreună cu măsurile acestea pe care le numim distanțare socială, sperăm că boala își va reduce intensitatea pe de o parte, iar pe de altă parte, încet, încet și în România, așa cum probabil se va întâmpla în multe alte țări, va apărea o stare de imunitate față de infecție, pentru că noi nu discutăm doar de persoanele care sunt diagnsticate că sunt bolnave, discutăm despre mult mai multe persoane care probabil au fost infectate și au făcut forme ușoare sau inaparente ale bolii”, a mai precizat el.
De asemenea, el a mai spus că, la fel ca în toate țările afectate, numărul real al celor infectați este mult mai mare decât cel al diagnostiacaților.
„La nivelul țării sigur avem niște mii de cazuri, iar lucrul acesta este valabil nu numai pentru România, ci pentru orice țară și se întâmplă și la infecția gripală. Numărul de cazuri de gripă diagnosticate în fiecare an reprezintă maxim o zecime din cazurile de gripă care sunt în realitate și toate bolile virale evoluează la fel, iar aici vorbim de o boală față de care n-avem niciun fel de rezistență, toată lumea este receptivă, oricine se poate îmblnăvi”, a mai arătat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.