Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a subliniat importanța prioritizării și gestionării eficiente a patologiilor cardiovasculare în cadrul dezbaterii "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează", organizat de DC MEDIA GROUP. În contextul în care aceste afecțiuni reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate, Rafila a evidențiat necesitatea implementării unor măsuri eficiente pentru combaterea acestor probleme de sănătate publică.
Una dintre preocupările majore ale Ministerului Sănătății este instituirea unor registre naționale pentru diverse patologii, precum cancerul și alte afecțiuni cardiovasculare, în vederea monitorizării și gestionării acestora în mod corespunzător. Rafila a subliniat că instituția este în proces de demarare a procedurilor de achiziție publică pentru realizarea unei platforme informatice dedicate acestui scop, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Registrele de boli sunt sisteme organizate și structurate de colectare, înregistrare și stocare a informațiilor medicale relevante despre pacienți cu anumite afecțiuni.
"În ceea ce privește registrele de boli, noi lucrăm foarte serios la acest lucru și în perioada imediat următoare Institutul Național de Sănătate Publică va demara procedurile de achiziție publică pentru realizarea acestei platforme informatice, cu sprijinul STS. Avem niște ținte, Registrul Național de Cancer, pentru care există baza legală, dar trebuie să existe registrul ca atare.
Alte registre pentru principalele patologii din România sunt într-o procedură avansată de realizare a caietelor de sarcini în vederea demarării procedurii de achiziție publică, care să permită până la sfârșitul acestui an operaționalizare câtorva dintre aceste registre", a explicat prof. dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".
Registrele, operaționalizate până la finele anului
De asemenea, Ministrul Sănătății a reiterat importanța operaționalizării acestor registre până la finalul anului curent, pentru a putea beneficia de o evaluare adecvată a situației și pentru a putea implementa politici de sănătate eficiente, adaptate nevoilor reale ale populației.
Avem bani europeni pentru circa 100 de registre de realizat. Suntem mai puțin ambițioși, dar sper să fim prolifici pentru realizarea registrelor cu principalele patologii și care să ne permită și prioritizarea politicilor de sănătate și o alocare a resurselor care să corespundă realității în ceea ce privește aceste patologii și oamenii care au nevoie de tratament, inclusiv estimarea costurilor cu medicație.
Această întârziere care există în România, trebuie rezolvată și cu siguranță, o să o rezolvăm până la sfârșitul anului. Suntem puși în situația în care să încercăm să rezolvăm problemele de sănătate. Există întotdeauna un decalaj între ceea ce își doresc profesioniștii din Sănătate și resursele disponibile", a explicat prof. dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.