Oamenii de știință au avertizat că este fuziunea celor două tulpini de coronavirus din Marea Britanie (Kent) și California este o dovadă că pandemia ar putea intra într-o nouă fază. Cele două tulpini de coronavirus s-au contopit într-o versiune hibridă, care a fost descoperită într-o probă de cercetători din laboratorul național Los Alamos din California, a anunțat New Scientist. Nu se știe încă cât de amenințătoare este combinația, dar dacă va fi confirmată, ea ar fi prima detectată în pandemie.
Mai exact, virusul hibrid este rezultatul recombinării variantei extrem de transmisibile B.1.1.7 descoperită în Kent, Marea Britanie și a variantei B.1.429 care a apărut în California, și care poate fi responsabilă pentru un val recent de cazuri din Los Angeles, deoarece are o mutație care o face rezistentă la unii anticorpi.
Spre deosebire de mutația obișnuită a unui virus, în care modificările se acumulează pe rând - acesta fiind modul în care a apărut varianta B.1.1.7, spre exemplu - recombinarea celor două tulpini poate reuni mai multe mutații dintr-o dată.
De cele mai multe ori, acestea nu conferă niciun avantaj virusului, dar ocazional o fac, arată cercetătorii.
Bette Korber, cea care a descoperit combinația celor două tulpini spune că „acest tip de eveniment ar putea permite unui mai infecțios să se cupleze cu un virus mai rezistent”.
Recombinarea poate avea o importanță evolutivă majoră, potrivit lui François Balloux de la University College London. Mulți consideră că asta este de fapt originea SARS CoV-2.
Apariția de noi tulpini Covid-19 însemană și că oamenii ar putea fi infectați cu două tulpini diferite simultan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.