Alertă în cel mai mare Spital de boli de plămâni din sudul țării – Institutul de pneumologie Marius Nasta. Un pacient a murit și un altul a fost infectat cu o bacterie periculoasă, rezistență la antibiotice. Secția de Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului este închisă în acest moment și nu se mai fac internări.
Testele rapide au arătat că bacteria periculoasă ar fi acinetobacter, iar inspectorii DSP au prelevat probe pentru teste suplimentare și amănunțite, care au fost trimise la Institutul Cantacuzino unde va fi dterminată și subspecia bacteriei și tratamentul cel mai potrivit. Institutul nu mai internează pacienți până la eradicarea focarului de infecție iar o anchetă epidemiologică este în curs, anunță Digi24.
Infectați la Secția de Terapie Intensivă
Cei doi pacienți au fost infectați cu acinetobacter, o bacterie care se dezvoltă în secțiile de terapie intensivă. Specialiștii spun că aceasta se poate transmite prin contact direct cu persoana infectată sau cu suprafețele infectate. Pacientul care a decedat mai avea și alte boli: pneumonie și bronhopneumonie. În secția respectivă mai sunt internați trei pacienți și este posibil ca și ei să fie contaminați cu această bacterie, relatează Digi24.
„De aproape o săptămână suntem în echipe de lucru cu medicii din DSP, probele sunt prelucrate la Institutul Cantacuzino și filiațiunea exactă a tipului de subspecie de acinetobacter nu poate fi stabilită decât de Instititul Cantacuzino. Pe noi ne interesează, în acest moment, să evităm declanșarea unui focar de infecție nosocomială", a declarat, la postul citat, managerul Institutului „Marius Nasta", dr. Beatrice Mahler.
Bacteriile acinetobacter sunt patogene și oportuniste și provoacă des focare de infecție în spitale, mai ales la pacienți internați pe perioade lungi la Terapie Intensivă. Cel mai frecvent detectat reprezentant în aceste infecții este subspecia Acinetobacter baumannii.
O bacterie des întâlnită la Urgență
Bacteriile acinetobacter dau de obicei în infecții urinare, respiratorii și cutanate, spun medicii.
„Este una dintre cele ai frecvent implicate bacterii în infecțiile nosocomiale. Este aproape a doua cauză de infecții nosocomiale, această bacterie fiind extrem de rezistentă și se poate transmite cu mare ușurință. În plus, ea contminează în mod uzual și tegumentele, și fluidele organismului, se poate găsi în urină. În aceste condiții, în contextul în care rezistența organismului scade sau se fac manevre invazive, la Institutul de Pneumologie probabil e vorba de tipul intubațiilor, ventilației mecanice prelungite, folosirea spirometrelor sau alte tipuri de manevre, gen fixare de sondă urinară, această infecție se poate dezvolta”, a explicat conf. univ.dr. Tudor Ciuhodaru, care este specializat în medicină de urgență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.