ALERTĂ ANSVSA: Lot de Regal Sos de Maioneză, retras din magazine! Contaminat cu oxid de etilenă. Iată cât de periculos este pesticidul

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un lot din Regal Sos de Maioneză 420g este rechemat de pe piață
Un lot din Regal Sos de Maioneză 420g este rechemat de pe piață

S.C European Food S.A retrage de pe piață un lot din produsul Regal Sos de Maioneză 420g după ce a constatat prezența oxidului de etilenă într-unul din ingredientele (gumă xantan) utilizate la fabricarea acestui produs. 

Producătorul S.C European Food S.A a cerut retragerea de pe piuață a lotului :1450/exp :23-24/03/2022/cod bare: /5941311006785 din produsul Regal Sos de Maioneză 420g deși „consideră că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceștia, a decis rechemarea acestui lot de produs pentru a elimina orice fel de suspiciune. Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme. Persoanele care au achiziționat aceste produse și doresc rambursarea acestora au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat și pe baza bonului fiscal până la data de 15.11.2021”, se arată în comunicatul postat pe site-ul ANSVSA. 

Lotul a fost comercializat din  magazinele Selgros Cash & Carry SRL și JUHANIO. LISTA COMPLETĂ AICI: 

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă (oxid de etenă sau oxiran), un compus organic cu formula C2H4O, este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu un miros eteric ușor dulceag. Este folosit, printre altele, la ca gaz sterilizant pentru diferite produse alimentare, pesticid și consumabil în procese medicale. Oxidul de etilenă este solubil în apă și solvenți organici.

Sisteme de organe afectate de acest gaz sunt: cutanate (cutanate), de dezvoltare (efecte în perioadele în care organele se dezvoltă), neurologice (sistemul nervos), oculare (ochi), renale (sistemul urinar sau rinichi). 

Oxidul de etilenă este un produs chimic creat de om, care este utilizat în principal pentru a produce etilen glicol (o substanță chimică utilizată pentru a produce antigel și poliester). O cantitate mică (mai puțin de 1%) este utilizată pentru combaterea insectelor în unele produse agricole depozitate și o cantitate foarte mică este utilizată în spitale pentru sterilizarea echipamentelor și consumabilelor medicale.

Căi de expunere: 

Ingestia este puțin probabilă, deși după cum se vede în cazul de mai sus, posibilă dacă ingrediente dintr-un produs au fost expuse la acest gaz. 

Inhalare: Conform registrului Agenției americane pentru Substanțe Toxice și Boli (link direct sursa informațiilor), majoritatea expunerilor la oxid de etilenă au loc prin inhalare sau contact cu pielea. Gazul este ușor absorbit de plămâni. Mirosul nu este un indicator fiabil al prezenței oxidului de etilenă și nu oferă o atenționare adecvată a concentrațiilor periculoase. Gazul este mai greu decât aerul și poate provoca asfixierea în zonele închise, slab ventilate sau joase.

Copiii expuși la aceleași niveluri de oxid de etilenă ca adulții pot inhala doze mai mari, deoarece au o suprafață pulmonară mai mare: raporturi de greutate corporală și volume crescute de minute: raporturi de greutate. În plus, pot fi expuși la niveluri mai ridicate decât adulții din aceeași locație din cauza staturii lor scurte și a nivelurilor mai ridicate de oxid de etilenă găsite mai aproape de sol.

Contact cu pielea / ochii: Contactul cu pielea cu soluții concentrate de oxid de etilenă sau concentrații mari de vapori poate provoca arsuri chimice. Contactul cu oxid de etilenă lichefiată poate duce la degerături. Expunerea la niveluri ridicate de gaz poate provoca arsuri ale corneei și cataractă. Contactul prelungit cu pielea cu soluții diluate de oxid de etilenă (de exemplu, din îmbrăcăminte contaminată) poate provoca iritații și dermatite.

Copiii sunt mai vulnerabili la substanțele toxice absorbite prin piele datorită raportului lor relativ mai mare de suprafață: greutate corporală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel