ALERTĂ! 6 Cazuri de ciupercă neagră în România la pacienți post COVID-19! Ce este mucormicoza, boala care a făcut mii de victime în India în valul trei al pandemiei

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacienti ATI Imagine cu rol ilustrativ
Pacienti ATI Imagine cu rol ilustrativ

Ciuperca neagră - sau mucormicoza - este o infecție cu un grup de mucegaiuri extrem de periculoase, care apare la persoane care au sistemul imunitar afectat sau care iau medicamente care scad capacitatea organismului de a se apăra. Declanșarea ei la persoane care au avut COVID este cu atât mai periculoasă și, în foarte multe cazuri, fatală!

Mucormicoza (numită și ciuperca neagră și zigomicoză) este o infecție fungică gravă, dar rară, cauzată de un grup de mucegaiuri numite mucormicete. Aceste mucegaiuri trăiesc în mediul înconjurător. Mucormicoza afectează în principal persoanele care au probleme de sănătate sau care iau medicamente care scad capacitatea organismului de a lupta împotriva germenilor și a bolilor.

Șase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București. Cazurile au fost identificate la pacienți care au trecut prin boala COVID-19. Medicii atrag atenția că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză a crescut simțitor.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză. Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi.” conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, conform RoVaccinare.

Aceste infecții sunt de obicei dobândite atunci când sporii din mucegaiuri sunt inspirați (inhalați) sau, mai rar, pătrund în organism printr-o tăietură în piele. 
Dintre cei șase pacienți români diagnosticați cu ciuperca neagră, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat, se arată pe pagina de Facebook RoVaccinare. De regulă, infecția cu acest tip de ciuperca a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienților diagnosticați este în scădere.

Conform specialiștilor, atunci când, la un pacient, celulele tractului respirator care sunt deja infectate cu SARS-CoV-2 și vin în contact cu sporii fungici de ciupercă neagră, aceștia încolțesc în filamente le asemănătoare ramurilor care există în tract, invadează vasele de sânge și provoacă moartea țesuturilor din jur.
Ciuperca neagră poate afecta sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută.

Ea poate fi provocată de fungii Rhizopus arrhizus, Rhizomucor pusillus, Apophysomyces variabilis și Lichtheimia corymbifera, și la nivel mondial se crede că devine o infecție asociată cu COVID-19, după ce au fost înregistrate rate de infectare fără precedent în India, spre exemplu. În perioada 5 mai-12 iulie 2021, au fost înregistrate, în lume, 41.512 de cazuri și 3.554 de decese din această cauză, majoritatea în India, ceea ce a determinat guvernul indian să declare o epidemie de mucormicoză pe 10 mai 2021, arată Societatea Americană de Microbiologie (link direct sursa informației).

Citește și: India lovită de o DUBLĂ epidemie: de COVID-19 și de cazuri de infecție cu ciuperca neagră (mucormicoză)

Potrivit statisticlilor, notează RoVaccinare, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortaliate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.

Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 sunt: umflarea, durerea facială, durerea de cap, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară, febră și leziuni negre acolo unde este vizibil țesutul necrotic. Evoluția poate fi fatală în cazul pacienților cu diabet și a celor cu imunitate scăzută.

Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.

Citește și: Mucormicoza: „ciuperca neagră” care mutilează pacienții Covid din India. Cum se manifestă

Fără tratamente agresive, cum ar fi cu antifungice și îndepărtarea țesutului mort (care este desfigurant și invaziv), mucormicoza poate fi rapid fatală, arată experții de la Societatea Americană de Microbiologie. Înainte de asocierea sa cu COVID-19, rata globală de mortalitate a mucormicozei a fost estimată la 54%, iar mucormicoza diseminată era fatală de aproape 96% din cazuri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel