Alergie sau intoleranță la alimente? Care e diferența dintre ele

Dana Lascu |
Data publicării:
Gustare
Gustare

Mulți fac confuzie între alergie și intoleranță. Iată care sunt principale diferențe dintre ele: 

Reacțiile fizice la anumite alimente sunt frecvente, dar majoritatea sunt cauzate de o intoleranță alimentară și nu de o alergie alimentară, așa cum se crede. O intoleranță alimentară poate provoca unele dintre aceleași semne și simptome ca o alergie alimentară, așa se face că oamenii adesea le confundă.

O adevărată alergie alimentară determină o reacție a sistemului imunitar care afectează numeroase organe din organism. Poate provoca o serie de simptome, iar, în unele cazuri, o reacție alimentară alergică poate fi severă sau poate pune viața în pericol. În schimb, simptomele de intoleranță alimentară sunt, în general, mai puțin grave și adesea limitate la problemele digestive.

Iată care sunt principalele caracteristici pentru fiecare în parte, potrivit dr. Roxana Sfrenț-Cornățeanu, medic în cadrul Rețelei de Medicină Școlară ASSMB și Medic Specialist în Alergologie și Imunologie Clinică: 

Alergia alimentară: 

- nu apare la primul contact cu alimentul (etapa de sensibilizare),
- debut: brusc, la scurt timp după consumul alimentului (de la câteva minute până la două ore),
- manifestările: întotdeauna reproductibile după consumul alimentului, indiferent de cantitate,
- poate fi declanșată de contactul cu cantități foarte mici din alimentul respectiv (urme),
- poate pune în pericol viața pacientului pentru unele alimente se poate induce toleranța prin protocoale de desensibilizare.

Intoleranța alimentară

- poate apărea de la primul contact cu alimentul (fără sensibilizare),
- debut: treptat, după câteva ore de la contactul cu alimentul,
- manifestările - inconstante, în funcție de canitatea de aliment consumată,
- poate fi declanșată de consumul unor cantități mai mari de alimente,
- de cele mai multe ori nu pune viața pacientului în pericol,
- nu poate fi indusă toleranța. Ex: Intoleranța la lactoză/ fructoză/ gluten (sensibilitatea celiacă/non-celiacă)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel