Creșterea unui copil alături de un câine și o pisică ar reduce șansele ca puștiul să aibă alergii la maturitate, susține un studiu din 2009 făcut în Noua Zeelandă. Concluziile se bazează pe analiza făcută în cazul a 1.000 de persoane, a căror evoluție a fost monitorizată de la naștere până ce au mplinit 32 de ani. În Noua Zeelandă, pisicile sunt animale de companie mai populare decât câinii.
Un alt studiu, din 2011 de această dată, realizat de cercetătorii de la Spitalul Henry Ford din Detroit au arătat că, cel puțin pentru băieți, prezența unui câine în primul an de viață, a redus riscul dezvoltării unei alergii la maturitate cu 50% la vârsta de 18 ani. La fete, procentul a fost de 33%.
„Acest «efect de protecție a câinilor» nu se aplică doar alergiilor la animale, ci și spectrului de afecțiuni alergice ca întreg, (...) eczeme, astm și chiar alergii alimentare. Mulți oameni de știință sunt acum atât de siguri de acest efect încât nu se mai întreabă «dacă» se întâmplă, ci «de ce» se întâmplă", se arată pe allergicliving.com.
Anticorpul responsabil cu alergiile, scăzut
O altă cercetare – din 2002, pe 500 de copii din Detriot – a scos în evidență că puștii din studiu care au crescut cu animale de companie, în special câini, aveau imunoglobulina E scăzută, anticorpul implicat în alergii.
În 2013, oamenii de știință au reunit rezultatele a 21 de studii ca să vadă rolul jucat de animalele de companie în privința alergiilor încă din pântecul mamei, în timpul copilăriei sau în cazurile când copiii dezvoltau dermatită atopică sau eczemă. Au analizat gospodăriile care aveau numai un câine, care aveau doar o pisică și casele și cu câini, și cu pisici.
Concluzia? „Numai câinii au dat o reducere de 30% (în cazul eczemelor). Pisicile au avut o reducere de 6%, practic fără efect. Când au pus toate animalele de companie împreună, au arătat din nou un efect de reducere de aproximativ 25%" , spune Malcolm Sears, epidemiolog, specialist pulmonar și profesor de Medicină la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada.
Concluzii
Însă, un lucru e clar, o dovedesc studiile: pentru ca patrupedul să aibă efect de protecție, copilul trebuie lăsat în preajma câinelui încă din primul an de viață sau chiat când e în burtica mamei.
„Dacă un câine poate opri pe cineva să devină alergic, ar trebui ca părinții să se grăbească să-și facă un câine? Aceasta rămâne o decizie individuală - deoarece un câine nu este un tip de aparat de aer condiționat, ci o creatură vie care necesită o atenție și o atenție considerabilă", potrivit allergicliving.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.