Alergia la penicilină, un adevărat pericol. Poate determina ȘOC anafilactic

Anisia Nica |
Data publicării:
alergia la penicilina FOTO: Pexels @pietro jeng
alergia la penicilina FOTO: Pexels @pietro jeng

Alergia la penicilină, cum se manifestă și ce ar trebui să știi? Când trebuie să suni de urgență la medic?

Penicilina este unul dintre cele mai populare antibiotice și face parte din categoria betalactamicelor.  Din păcate, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes" anunță că 10 % dintre persoanele care urmează tratament cu penicilină au o reacție alergică în timpul administrării.

Simptome

Gravitatea alergiei la penicilină diferă de la o persoană la alta. Unii pacienți au o simplă erupție cutanată, alții dezvoltă o adevărată reacție anafilactică. 

Studiile medicale arată că manifestările alergiei la penicilină sunt reprezentate de:

-erupție cutanată, urticarie;

-prurit (senzație de mâncărime);

-laringită și edem (în caz de reacție anafilactică apare umflarea buzei și a feței).

Reacția anafilactică este însoțită și de dificultăți în respirație din cauza îngustării căilor respiratorii, iar aceasta necesită intervenție de urgență. Șocul anafilactic se caracterizează prin hipotensiune arterială, amețeală, puls slab, iar acesta pune în pericol viața pacientului.

Antibioticele din grupa penicilinelor

Penicilina clasică nu este singurul antibiotic de acest tip. În aceeași clasă intră și penicilina G, nafcilina, oxacilina, cloxacilina, dicloxacilina, ampicilina, amoxicilina, carbenicilina, ticarcilina și piperacilina. Persoanele alergice la penicilină pot prezenta reacții similare la oricare dintre aceste substanțe.

Tratament

Atunci când apare alergia la penicilină, medicul curant trebuie informat imediat pentru a da sfaturi și a lua decizii rapid. De obicei, se administrează medicamente antihistaminice care calmează pruritul și scad din intensitatea reacției alergice.

Dacă apare reacția anafilactică, este necesară injectarea adrenalinei și urmărirea stării pacientului. Ca în orice altă problemă medicală, prevenția este mult mai eficientă decât tratamentul, iar persoanele cu tendințe de alergie sunt sfătuite să facă teste alergice înainte de administrarea penicilinei.

Alegerea unui alt tip de antibiotic în locul penicilinei poate fi întotdeauna o opțiune, iar în terapia alergiilor se pot face și desensibilizări ale organismului la acțiunea alergenilor.

Vezi și: A început sezonul alergiilor. Cum se manifestă alergia la POLEN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel