Alergia la mâncare este o afecțiune în care anumite alimente declanșează un răspuns imunitar anormal. Aceasta este cauzată de faptul că sistemul imunitar recunoaște în mod greșit unele dintre proteinele dintr-un aliment ca fiind dăunător, iar organismul lansează o serie de măsuri de protecție, inclusiv eliberarea de substanțe chimice, precum histamina, care provoacă inflamații.
Alergia la alimente, simptome
Simptomele alergiei alimentare pot să apară imediat după expunere, dar și la ore după aceasta, în funcție de tipul de alergie. Acestea pot include unele dintre următoarele:
-umflarea limbii, a gurii sau a feței
-dificultăți de respirație
-tensiune arterială scăzută
-vărsături
-diaree
-urticarie
-erupție cutanată cu mâncărimi.
În cazurile mai grave, alergia poate provoca anafilaxie, șoc anafilactic, iar simptomele sunt foarte rapide și includ:
-congestie nazală
-tuse
-erupție cutanată cu mâncărimi
-umflarea gâtului și/sau a limbii, a mâinilor și picioarelor
-dificultăți de respirație
-dureri în piept
-tensiune arterială scăzută
-senzație de greață
-vărsături
-diaree
-anxietate
-pierderea conștienței.
Unele dintre cazuri pot fi fatale, motiv pentru care cei care se știu cu alergii au nevoie imediat de aplicarea unei injecții cu adrenalină pentru a reduce severitatea reacției alergice.
8 alergii frecvente
Cum este perioada în care există o varietate mare de feluri de mâncare și uneori printre acestea se pot afla și ingrediente care să provoace alergii, iată care sunt cele mai comune 8 produse alergenice.
Laptele de vacă. Alergia la lapte de de vacă se întâlnește cel mai des în rândul bebelușilor și a copiilor mici. Este una dintre cele mai comune alergii din copilărie, afectând 2-3 dintre sugari și copiii mici.
Alergia la laptele de vacă poate apărea atât în forme IgE, cât și non-IgE, dar alergiile la laptele de vacă IgE sunt cele mai frecvente și potențial cele mai grave. Lista produselor lactate alergice include:
-laptele
-laptele praf
-brânza
-untul
-margarina
-smântâna
-înghețata.
Ouăle. Alergia la ouă este a doua cea mai frecventă alergie în rândul copiilor.
Fructe cu coajă lemnoasă. Alergia la nuci este o alergie la unele dintre nucile și semințele care provin din copaci. Este o alergie alimentară foarte frecventă, care se crede că afectează aproximativ 1% din populația SUA și poate până la 3% din populația mondială.
Nucile incluse în această categorie sunt:
-nucile braziliene
-migdalele
-nucile caju
-nucile macadamia
-fisticul
-semințele de pin
-nucile.
Persoanele cu alergie la nuci vor fi, de asemenea, alergice la produsele alimentare fabricate cu aceste nuci, cum ar fi unturile și uleiurile de nuci.
Acestea sunt sfătuite să evite toate tipurile de nuci de copac, chiar dacă sunt alergice doar la unul sau două tipuri.
Alune. Ca și în cazul alergiilor la nuci, alergiile la alune sunt foarte frecvente și pot provoca reacții alergice severe și potențial fatale.
Fructe de mare. Alergia la crustacee este cauzată de faptul că organismul dumneavoastră atacă proteinele din familiile de crustacee și moluște, cunoscute sub numele de crustacee.
Printre exemplele de crustacee se numără:
-creveți
-raci
-homar
-calamari
-scoici.
Grâu. Alergia la grâu este un răspuns alergic la una dintre proteinele care se găsesc în grâu.
Aceasta tinde să afecteze cel mai mult copiii. Deși, copiii cu o alergie la grâu o depășesc adesea până la vârsta de 10 ani. Ca și alte alergii, o alergie la grâu poate duce la tulburări digestive, urticarie, vărsături, erupții cutanate, umflături și, în cazuri grave, anafilaxie.
Soia. Alergiile la soia afectează până la 0,5% dintre copii și sunt cel mai frecvent întâlnite la sugari și copii sub 3 ani. Acestea sunt declanșate de o proteină din soia sau din produsele care conțin soia. Cu toate acestea, aproximativ 70% dintre copiii alergici la soia depășesc alergia.
Peștele. Alergiile la pește sunt frecvente, afectând până la aproximativ 7% dintre adulți. La fel ca în cazul altor alergii, oamenii dezvoltă adesea alergii la pește în copilărie. Dar nu este neobișnuit ca o alergie la pește să iasă la suprafață mai târziu în viață, notează Healthline.
Astfel, dacă sunteți alergic iar la masa festivă se află și salata de bouef, cu maioneză, ar fi bine să o evitați pentru a nu avea neplăceri în perioada sărbătorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.