Pentru că suntem în plin sezon de alergii la ambrozie, dr Adriana Camuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical, că alergia la ambrozie, în particular, și alergiile la polenuri la modul general, au simptome care pot fi ușor confundate cu cele ale unei răceli. Pentru că ne curge nasul, strănutăm des sau avem nasul înfundat, avem tendința de a ignora simptomele și de a lua medicamente după ureche. Care însă n-au niciun efect, în cel mai bun caz, pentru că nu e vorba de răceală. „Să fim serioși! Nu poți fi răcit două luni în continuu, mai ales în sezonul cald", punctează alergologul.
Simptomele înșelătoare ale alergiei la ambrozie
Medicul spune că trebuie să fim atenți la semnele distinctive și înșelătoare pe care le au alergiile, mai ales alergia la ambrozie.
„Spre exemplu, dacă simptomele se prelungesc peste ceea ce știm cu toții, că o răceală banală durează 7-10 zile, dacă apare mâncărimea, care e un semn cardinal care poate să facă diferența între o răceală și o alergie, să se adreseze medicului. Mâncărime de nas, mâncărime de ochi, poate să fie mâncărime la nivelul gâtului, în urechi. Pot să fie și semne înșelătoare. De exemplu, alergia la ambrozie a debutat anul acesta cu o durere foarte mare în gât! De aici și confuzia cu răceala. Dar când apare pruritul – această mâncărime de care vorbeam, trebuie să se gândească că ar fi vorba de o alergie și să consulte un medic. Ideal e să primească tratamentul adecvat, să nu ia antiinflamator sau alte remedii de răceală, pentru că nu despre asta e vorba", ne îndeamnă dr Adriana Camuescu.
Contează și complexitatea și severitatea simptomelor, arată alergologul.
„Mă refer la ambrozie pentru că e plin sezon. Sunt pacienți care, spre exemplu, au o stare generală extrem de proastă. Sunt pacienți care nu se mai pot duce la serviciu, renunță la programele de weekend ca să stea închiși în casă. Sunt somnolenți, au o stare de rău generală, o stare pseudogripală, dar care se prelungește, nu poți să stai așa. (...) Problema e cât se prelungește și cât de proastă este starea generală. Dacă nu reușești să ajungi la un medic specialist măcar o opinie a medicului de familie e binevenită și recomand să nu se trateze doar la farmacie sau doar cu ce aud și cu ce citesc pe internet", arată alergologul.
Alergia care te „scoate din uz"
Dacă nu iei tratamentul corect, primul lucru care se întâmplă e că nu poți controla simptomele. De regulă la farmacie se recomandă un antihistaminic. „Din fericire nu se merge mai departe cu recomandări decât în situații rare. Și nu-i va trece, nu se va simți bine. Sunt pacienți care se adresează medicului și primesc tratamentul corespunzător, dar sunt alții care se chinuie sezoane întregi. Real se chinuie, pentru că alterarea calității vieții în situația în care nu-ți tratezi corect simptomele și nu beneficiezi de un tratament adecvat e foarte mare. Te scoate practic din viața ta obișnuită! Îți deteriorează somnul, performanța școlară în cazul copiilor, performanța la locul de muncă. Vă imaginați, să stai cu un nas înfundat, strănutând de zeci de ori la rând, cu mâncărime insuportabilă – am pacienți care vin și-mi spun „îmi vine să-mi bag o andrea sau ceva în ochi, să-i scot și să mă pot scărpina în spatele lor". Sunt îngrozitoare. Riscul cel mai mare este să apară complicațiile", explică dr Adriana Camuescu.
Complicațiile alergiei, boli cronice grave
Iar unele dintre acestea pot fi boli cronice care afectează grav și pentru totdeauna viața alergicului, ba chiar i-o pot pune în pericol.
„Pe lângă deteriorarea stării generale pe care evident că omul o resimte, poate să apară sinuzita – o complicație a rinitei netratate – adică se inflamează sinusurile. Pot să fie complicații la nivel otic, adică apariția otitelor din cauza lipsei de drenaj corespunzătoare a secrețiilor din nas și complicația cea mai de temut este apariția astmului. Din cauza agresivității alergenilor din ultima perioadă frecvent e o perioadă, astmul este o complicație a rinitei netratate corespunzător. Chiar și tratată corespunzător, pentru că alergenul își urmează calea. Noi cu tratament simptomatic doar stingem simptomele, nu acționăm pe cauză, deci riscul foarte mare este apariția astmului bronșic", arată alergologul.
Cât de periculoase sunt picăturile pentru nas, cum dau ele depedență, cum se tratează alergia la ambrozie și cum te poți vindeca de ea, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.