Alergia la ambrozie afectează circa jumătate de milion de români în fiecare an. Deși buruiana începe să înflorească pe la jumătatea lunii august, polenul de ambrozie atinge de obicei nivelurile maxime la mijlocul lunii septembrie. Acest tip de polen poate provoca o rinită alergică sezonieră - mai cunoscută sub denumirea de alergia la ambrozie
Alergia la ambrozie, medicament
Ministerul Sănătății a făcut demersuri pentru introducerea unui medicament care să trateze alergia la ambrozie.
”Luând în considerare importanța Imunoterapiei alergen-specifică (AIT) ca singura terapie care modifică evoluția bolilor alergice prin modificarea răspunsului imun al pacientului alergic către toleranță față de alergentul sensibilizant, în cursul lunii iunie 2022, Ministerul Sănătății și ANMDMR au inițiat demersuri pentru asigurarea pe piața farmaceutică din România a medicamentului cu denumirea comună internațională: Alergoid din polenul de ambrozie.
(..) ]n baza referatului de justificare medicală și a necesarului estimate de către Comisia de Specialitate Alergologie și Imunologie Clinică din cadrul Ministerului Sănătății, pe motive de sănătate, a fost demarată procedura în vederea punerii pe piața farmaceutică din România a acestui medicament”, arată Ministerul Sănătății în răspunsul oferit unui parlamentar.
Alergia la ambrozie afectează sute de mii de români
Polenul ambroziei este unul dintre cele mai agresive din natură, afectând într-un număr foarte mare adulții cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, cu manifestare foarte rară în rândul copiilor. Din fericire există tratament pentru combaterea alergiei la ambrozie.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în 2018, se aprecia că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.
Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.
Vezi și: Persoanele cu ADHD, predispuse la Alzheimer. Care este legătura dintre cele două boli neurologice
Cum se manifestă alergia la ambrozia
Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.
Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.
Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.
Care este tratamentul curativ al alergiei la ambrozie
Tratamentul curativ al alergiei la ambrozie înseamnă doze standardizate de polen de ambrozie, iar acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat când simte polenul.
De altfel, acest tratament nu se face în perioada cu polen în aer, adică din luna iulie până la finalul lui septembrie.
”Acestea sunt extracte naturale standardizate din polenul respectiv, care trebuie administrat în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Iar efectele sunt pentru trei sezoane consecutive și se văd chiar din primul sezon”, a spus dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog, subliniind că au fost chiar efecte spectaculoase în cazul alergiilor la ambrozie. ”Au început cu 3-4 luni înainte și nu au mai simțit deloc simptomele, din primul sezon”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.