Alergia bizară pe care o poți face în propria casă o poți dezvolta din cauza covoarelor. Dacă nu te poți opri din strănut sau mâncărime ori de câte ori ești acasă, covorul tău de pluș și frumos îți poate oferi mai mult decât o doză de mândrie în casă.
Mochetă poate face o cameră să arate aranjată, confortabilă, primitoare. Dar poate găzdui și alergeni, care sunt eliberați în aer ori de câte ori vă deplasați prin casă. Acest lucru se poate întâmpla chiar și în cea mai curată casă.
Iritanţii microscopici care trăiesc în covorul tău pot veni din interiorul şi din afara casei tale. Murdăria animalelor, mucegaiul și praful pot fi vinovați iritanţi. Polenul și alți poluanți pot apărea și pe talpa pantofilor și prin ferestrele deschise.
Fibrele din covoare, umplutura și adezivul necesar pentru a le ține împreună pot provoca, de asemenea, reacții alergice la unele persoane. Dacă nu îţi poţi da seama de ce ochii tăi sunt veșnic roșii sau nasul tău este mereu înfundat sau chiar îți curge atunci când ești acasă, covorul poate fi de vină.
Vezi și: Beriberi, boala care poate duce la paralizie. Care sunt simptomele și cum se poate trata
Alergia la covor, simptome
Alergenii comuni care există în interiorul și în jurul casei tale își vor găsi inevitabil drumul în covorul tău. La fel ca orice altceva din atmosfera noastră, alergenii din aer sunt supuși atracției gravitaționale. Dacă aveți covor, acest lucru duce la alergeni. Aceștia includ:
- polen
- părți microscopice ale insectelor
- praf
- acarieni
- mucegai
Dacă sunteți alergic sau sensibil la oricare dintre aceste substanțe, puteți dezvolta astm indus de alergii, dermatită de contact sau rinită alergică. Simptomele pe care pot apărea includ:
- mâncărimi, ochi apoși
- strănut
- nas care curge
- gât iritat
- piele roșie
- urticarie
- tuse
- respiraţie şuierătoare
- probleme de respirație
- dificultăți de respirație
- senzație de presiune în piept, notează Healthline.
Alergenii și covoarele
Chiar și un covor care este aspirat în mod regulat poate adăposti o cantitate mare de alergeni prinși, în și în jurul fibrelor. Cu toate acestea, nu toate covoarele sunt create la fel.
Asociațiile de alergii, cum ar fi Asociația Americană a Plămânilor și Fundația pentru Alergii și Astm din America (AAFA), sugerează evitarea tuturor tipurilor de machete în favoarea covoarelor care pot fi spălate și chiar a pardoselilor care nu sunt acoperite.
Podelele dure, cum ar fi laminatele, lemnul sau plăcile, nu au colțuri și crăpături pentru ca alergenii să fie prinși, astfel încât să poată fi spălați cu ușurință.
Alergia la covor
Materialele folosite la fabricarea mochetei, precum și compușii organici volatili pe care îi emit, pot provoca reacții alergice, cum ar fi dermatita de contact, la persoanele care sunt sensibile la acestea. De asemenea, acestea pot afecta negativ tractul respirator sau pot duce la simptome de astm induse de alergii.
Covoarele sunt compuse din două părți, grămada superioară pe care o vedeți și un strat de suport dedesubt. Este posibil să fiți alergic la substanțele din fiecare parte.
Stratul superior poate fi realizat dintr-o varietate de fibre naturale sau sintetice. Acestea includ:
- lână
- nailon
- poliester
- polipropilenă
- iută
Umplutura de covoare este realizată din spumă de uretan lipită, compusă din resturi reciclate din piese auto, mobilier și saltele. Acesta poate conține o mare varietate de alergeni potențiali, inclusiv formaldehidă și stiren.
În plus, covoarele pot să aibă compuși organici volatili într-un nivel scăzut sau ridicat. Compușii organic volatile se evaporă în aer, disipându-se în timp. Cu cât este mai mare încărcătura de compuși organic volatili, cu atât există mai multe toxine în covor.
De exemplu, 4-Fenilciclohexen este un compus organic volatil găsit în emisiile de latex.
Opțiuni de tratament
Dacă covorul tău te face să strănuţi sau să te mănânce ochii sau chiar pielea, există o serie de opțiuni de tratament pe care le poți încerca. Acestea includ:
Antihistaminice orale. Antihistaminicele pot ajuta la reducerea simptomelor alergice.
Crema cu hidrocortizon. Steroizii topici pot ajuta la reducerea simptomelor de dermatita de contact, cum ar fi urticarie și mâncărime.
Tratamente pentru astm. Dacă aveți astm, utilizarea unui inhalator poate ajuta la oprirea unui atac de astm. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, să utilizați un inhalator preventiv, un medicament antiinflamator oral sau un nebulizator.
Imunoterapia alergenilor
Dacă eşti alergic la materialele din care este confecţionat covorul tău, îndepărtarea acestuia poate fi cea mai bună, cea mai confortabilă opţiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.