Alegerile simple care îți pot afecta inima. Unele nu le poți evita. Cum te pot îmbolnăvi chiar și ridurile

Monika Baciu |
Data publicării:
alegerile simple care iti pot afecta inima - FOTO: Freepik@zinkevych
alegerile simple care iti pot afecta inima - FOTO: Freepik@zinkevych

Alegerile simple care îți pot afecta inima fac parte din rutina zilnică. Sunt dintre cele mai banale cauze, care pot avea efecte majore.

Alegerile simple care vă îți pot afecta inima le întâlnești la tot pasul. Inclusiv zona în care locuiți sau numărul de copii pe care îl aveți pot conduce la dezvoltarea unor boli cardiovasculare. Cercetările sugerează că sănătatea cardiovasculară ar putea fi influențată de locul în care locuiți, de câți copii aveți și multe altele, potrivit Health.

Factorii de risc

Dacă știți chiar și puțin despre sănătatea inimii, atunci factorii de risc cheie nu sunt atât de surprinzători. Aceștia includ hipertensiune arterială, colesterolul ridicat, fumatul, greutatea excesivă și o lipsă de exerciții fizice. Dar se pare că pot exista mai mulți factori de risc decât vă dați seama - mulți care nu sunt atât de evidenţi.

Ridurile frunții

Cercetările preliminare prezentate la conferința anuală din 2018 a Societății Europene de Cardiologie au descoperit că persoanele care au linii mai adânci pe frunte decât ceea ce este tipic pentru vârsta lor ar putea fi mai susceptibile de a muri din cauza bolilor de inimă.

"Nu puteți vedea sau simți factori de risc precum colesterolul ridicat sau hipertensiunea arterială. Am explorat ridurile de pe frunte ca marker pentru că este atât de simplu și vizual. Doar uitându-ne la fața unei persoane ar putea suna un semnal de alarmă, atunci am putea da sfaturi pentru a reduce riscul", a declarat autorul studiului, Yolande Esquirol, profesor asociat de sănătate la locul de muncă la Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse din Franța, într-un comunicat.

Vezi și: De ce nu poți plânge. Ce probleme medicale poți avea și de ce sunt importante lacrimile

Altitudinea în care locuiți

Un studiu publicat în ianuarie 2017 în revista Frontiers în Physiology a constatat că persoanele care trăiesc la altitudini mari (între 457 și 2.297 de metri) au avut un risc mai mic de a dezvolta sindrom metabolic - un grup de factori de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și obezitatea - decât cei care au trăit la nivelul mării.

Există mai puțin oxigen în aer la altitudini mai mari, ceea ce poate ajuta inima și plămânii să funcționeze mai eficient, speculează autorii. Conexiunea posibilă este "interesantă", spune Mary Ann Bauman, MD, un purtător de cuvânt al mișcării Go Red For Women a Asociației Americane a Inimii, "dar necesită mai multe studii pentru a determina dacă există o asociere adevărată".

Câți copii aveți

Femeile care rămân însărcinate de mai multe ori au un risc crescut de a dezvolta ulterior fibrilaţie atrială, potrivit unui studiu din revista Circulation. Fibrilația atrială reprezintă bătăile neregulate ale inimii, care pot duce la cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, și alte complicații. În cadrul studiului, femeile cu patru sau mai multe sarcini au fost cu 30% până la 50% mai susceptibile de a dezvolta fibrilație atrială în comparație cu femeile care nu au fost niciodată însărcinate.

Autorii studiului spun că nu vor să descurajeze femeile să aibă copii, ci doar că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege legătura.

"Știm că în timpul sarcinii inima devine mai mare, există modificări hormonale, sistemul imunitar este revved sus. Deci, poate că aceste aceleași tipuri de schimbări pot contribui, de asemenea, la boli de inima", spune dr. Bauman.

Vezi și: De câte ori pe zi ar trebui să te ridici de pe scaun. Ce poți să pățești dacă nu faci acest lucru

Nașterea prematură contribuie la problemele inimii

Studiul Circulation a descoperit, de asemenea, o legătură între bolile de inimă și naștere. Femeile care au născut un copil prematur (înainte de 37 de săptămâni de gestație) au avut un risc cu 40% mai mare de a dezvolta ulterior boli cardiovasculare, comparativ cu cele care au avut sarcini la termen. Femeile care au născut premature, înainte de 32 de săptămâni, au avut dublul riscului de a dezvolta boli de inimă.

Naşterea prematură nu este o cauză a bolilor de inimă, spun autorii, dar este un factor predictiv important. De fapt, poate fi un instrument util pentru a identifica femeile tinere cu risc ridicat de probleme cardiace mai târziu în viață.

Micul dejun scade riscul bolilor de inimă

Persoanele care mănâncă în mod regulat o masă de dimineață tind să aibă rate mai mici de boli de inimă, colesterol ridicat și hipertensiune arterială, potrivit unei declarații științifice a Asociației Americane a Inimii.

"Există o mulțime de dovezi care sugerează că consumul micului dejun este important pentru sănătatea cardiovasculară. Când săriți peste această masă importantă, riscul de diabet, colesterol crescut, creștere în greutate și obezitate, toate cresc", spune dr. Bauman.

Durerile de umăr

Într-un studiu în Journal of Occupational and Environmental Medicine, persoanele cu mai mulți factori de risc ai bolilor de inimă - inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat și diabet - au fost, de asemenea, mai susceptibile de a suferi de dureri de umăr sau leziuni ale manșetei rotatorului.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce există această asociere, dar ei spun că tratarea hipertensiunii arteriale și a altor factori de risc ar putea ajuta, de asemenea, la ameliorarea disconfortului umărului. Studii anterioare au descoperit, de asemenea, că persoanele care suferă de sindromul de tunel carpian, tendinita lui Ahile, și cotul tenismenului au, de asemenea, un risc crescut de boli de inimă.

Vezi și: Ce alimente ar trebui să consumăm în postul Crăciunului. Mihaela Bilic: Mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante

Nivelul de educație

Adulții fără calificare educațională au avut mai mult decât dublul riscului de atac de cord, comparativ cu cei cu diplomă de facultate, potrivit unui studiu australian din 2016 publicat în Internaţional Journal for Equity în Health.

Nivelul de educație poate avea un impact asupra sănătății inimii influențând locul în care trăiesc oamenii, ce tip de locuri de muncă obțin, câți bani fac și ce alegeri alimentare și stil de viață fac, spun autorii studiului.

Stresul

A avea o amigdală mai activă - zona creierului declanșată în timpul situațiilor stresante - este legată de un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în decembrie 2016 în The Lancet. Cercetătorii cred că, atunci când este activată, această regiune a creierului declanșează, de asemenea, inflamația arterelor.

Experții au suspectat de mult timp că stresul poate crește riscul de boli cardiovasculare, spune dr. Bauman.

"Nu avem încă o legătură directă, dar știm că stresul cronic crește eliberarea de epinefrină sau adrenalina în sistemul tău și știm că acest lucru poate duce la hipertensiune arterială", spune ea.

Pe scurt, a mânca bine, a rămâne activ, a nu fuma și a-ți urmări greutatea sunt încă factorii mari pe care ar trebui să te concentrezi pentru a-ți reduce riscul de boli de inimă, spune dr. Bauman.

Vezi și: Intoxicația cu monoxid de carbon. Cum te poate otrăvi fumul. Diana Bulgaru: Victimele sunt găsite cu mâinile pe clanță. Decesul este foarte rapid

Gripă, riscuri pentru inimă

Un studiu publicat în ianuarie 2018 în New England Journal of Medicine constată că riscul de atac de cord este de șase ori mai mare în săptămâna de după ce ai fost infectat cu virusul gripal decât în anul anterior sau ulterior.

"Toate mecanismele de apărare ale organismului, toți soldații săi inflamatori, sunt chemați în serviciu pentru a distruge virusul", spune el. Dar acest proces duce, de asemenea, la inflamarea inimii și a vaselor de sânge.

Vaccinul antigripal te poate proteja pentru că "scade efectul inflamator general asupra inimii", spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel