Alcoolul consumat înainte de a ne culca provoacă somnolență. Numai că efectele acestuia nu sunt pozitive, ba din contră. Dar, de fapt, poate sfârși prin a vă răpi o noapte de odihnă bună - sau, mai rău, poate provoca probleme de somn dificile.
”Deși este adevărat că alcoolul este un sedativ, atât prezența lui în organism, cât și procesul de dispariție a acestuia pot cauza o serie de probleme diferite. Este posibil să aveți parte de un somn fragmentat, insomnie sau, eventual, probleme de somn mai grave”, spune medicul neurolog și expert în somn Jessica Vensel Rundo, potrivit Cleveland Clinic.
Ce face de fapt alcoolul asupra ciclurilor de somn
În fiecare noapte, somnul tău are etape sau cicluri. Somnul tău profund și odihnitor tinde să fie mai răspândit în primele câteva ore, dar scade în a doua jumătate. Apoi, REM (somnul tău de visare) urmează pe măsură ce noaptea continuă.
Dacă aveți alcool în organism atunci când vă culcați, este posibil să nu dormiți foarte profund sau pentru foarte mult timp, cu intermitențe pe parcursul nopții. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce alcoolul începe să se metabolizeze, efectul sedativ dispare.
”Acest lucru vă împiedică să aveți parte de somnul profund și de somnul cu mișcări oculare rapide (REM) de care aveți nevoie, deoarece alcoolul din organism vă menține în stadii mai ușoare de somn. Probabil că vă veți trezi mai ușor și mai des, mai ales în ultima jumătate a nopții”, spune Dr. Vensel Rundo.
Alte probleme de somn pe care le provoacă alcoolul
În afară de faptul că te trezește foarte mult, alcoolul îți poate perturba tiparele normale de somn suficient de mult pentru a crea unele probleme pe termen mai lung pe care ar putea fi nevoie să le abordezi.
Vise și coșmaruri intense - Cu alcool în organism, este mai probabil să aveți vise și coșmaruri intense și colorate, pe măsură ce somnul se schimbă. Este posibil să vi le amintiți sau nu, dar pot fi lucide sau să vă dea senzația că sunteți pe jumătate treaz și pe jumătate adormit. Pentru că, la un moment dat, s-ar putea să fiți chiar așa.
Vezi și: Ce se întâmplă când slăbești. Pierzi nu doar grăsimea nedorită. Consecințele sunt serioase
Somnambulism și parasomnii - Este posibil să aveți experiența de a vă mișca mult sau de a vorbi în timp ce dormiți. Există o șansă să vă jucați fizic visele în somn sau chiar să fiți somnambul.
De asemenea, este posibil să aveți parasomnii, care sunt tulburări de somn perturbatoare care apar în anumite stadii ale somnului sau în tranzițiile somn-veghe. Acestea se pot întâmpla în timpul trezirii din somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) sau din somnul cu mișcări non-rapide ale ochilor (NREM).
Probleme de respirație - Deoarece efectul sedativ al alcoolului se extinde la întregul corp, inclusiv la mușchi, acesta poate permite căilor respiratorii să se închidă mai ușor în timp ce dormiți. Acest lucru poate crește foarte mult riscul de apnee în somn, mai ales dacă beți în ultimele două ore înainte de culcare.
Vezi și: De ce salata de roșii și castraveți nu e sănătoasă. Ce pățești când combini cele două legume
Vei fi obosit și irascibil dimineața
Somnul fragmentat înseamnă că a doua zi s-ar putea să nu vă simțiți bine.
”Este mai probabil să fiți obosit și dezorientat și să aveți dificultăți de concentrare”, spune Dr. Winter.
Și țineți cont de faptul că trezirile nocturne alimentate de alcool reduc cantitatea totală de somn. Deci, chiar dacă stați în pat timp de 7 sau mai multe ore, așa cum recomandă Asociația Americană de Medicină a Somnului, de fapt înregistrați mai puține somn.
”Întreruperile cantității și calității generale a somnului dumneavoastră pot avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare, a funcției cognitive și a rezultatelor metabolice”, spune Dr. Shelgikar, potrivit Live Strong.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.