Consumul de alcool și tutun a trimis în spital zeci de mii de români. Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București a făcut o centralizare a persoanelor care necesită spitalizare ca urmare a consumului de tutun/alcool.
Mii de îmbolnăviri
În anul 2020, 41.901 persoane s-au îmbolnăvit din cauza fumatului, iar în anul 2021 au fost înregistrate 43.193 de astfel de cazuri.
În ceea ce privește îmbolnăvirile din cauza consumului de alcool, situația este mai îngrijorătoare.
În anul 2020, potrivit Scolii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București s-au îmbolnăvit 62.568 persoane. Numărul îmbolnăvirilor din cauza consumului de alcool a scăzut, ușor, anul trecut, atunci când s-au raportat doar 61.263 cazuri.
Vezi și: Apă plată sau minerală, care este mai bună? Medic: Important e să beți
Tulburări mentale din cauza consumului de tutun
Ministerul Sănătății arată că nu mai puțin de zece afecțiuni, cu coduri de diagnostic distincte, pot fi provocate din cauza consumului de tutun.
Pe lângă sindromul de dependență sau de sevraj cu delir, consumatorii de tutun mai pot suferi de intoxicație acută, tulburare psihotică sau chiar amnezie.
Alcoolul, a treia cauză de moarte
În ceea ce privește consumul de alcool, situația este mai complexă. Ministerul Sănătății notează că bolile pe care le poate provoca consumul excesiv de alcool sunt de ordinul zecilor.
Pe lângă tulburările mentale și de comportament, consumul de alcool mai poate provoca miopatie alcoolică, gastrită alcoolică sau chiar otrăvire prin expunerea la alcool.
Consumul de alcool este considerat un factor de risc pentru peste 200 de afecțiuni medicale, printre care diverse tulburări mintale (inclusiv dependența sau sevrajul de etanol), boli netransmisibile precum ciroza hepatică sau bolile cardiovasculare, boli infecțioase (HIV sau tuberculoză) și traumatisme sau leziuni provocate prin diverse accidente.
Consumul de alcool este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind, la nivel mondial, responsabil pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Conform ultimului Raport al OMS (2018), în România, consumul de alcool raportat la efectivul populației în vârstă de 15 ani și peste (consumatoare și neconsumatoare de alcool) a fost de 12,6 litri/cap (în anul 2016).
Consumul de alcool raportat exclusiv la populația băutoare a fost de 26,6 litri la bărbați și 9 litri la femei.
Aproape 70% din populația în vârstă de 15 ani și peste a consumat alcool în ultimele 12 luni (80% din bărbați și 54,5% din femei).
Doar 6,5% din bărbați și 19% din femei nu au fost abstinenți pe toată durata vieții. Mai puțin de unul din 10 foști băutori renunță la alcool.
Deși nivelul consumului de alcool a scăzut progresiv (de la 15 litri în anul 2010 la 12,6 litri în 2016), România depășește cu peste 3 procente mediile europene ale consumului pentru toți anii de studiu. În ultimul deceniu, consumul de alcool neînregistrat a scăzut de la 7 litri în 2010 la 2,2 litri în 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.