„Pe măsură ce îmbătrânim, îi ia mai mult timp organismului să descopună alcoolul. Acesta rămâne mai mult timp în sistem. Toleranța scade, iar consumul excesiv de alcool poate compromite sistemul imunitar și poate duce la anumite forme de cancer", a explicat dr. Brad Lander, specialist în adicție la Centrul medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio.
De ce beau vârstnicii
Pe măsură ce îmbătrâniți, obiceiurile de băut se pot schimba. Băutul social atunci când sunteți tineri se poate transorma în băut din plictiseală plictiseala, singurătate și durere, care sunt comune cu îmbătrânirea. De asemenea, odată cu vârsta riscul de a deveni alcoolic este mai mare pentru femei decât pentru bărbați, a remarcat Lander.
Totodată, potrivit Institutului Național al Abuzului de Alcool și Alcoolismului din SUA, chiar și după ce încetați consumul de alcool, acesta continuă să rămâne în sânge, ceea ce afectează judecata și coordonarea timp de ore bune.
„De asemenea, poate scădea eficacitatea unor medicamente și le poate accelera pe altele, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, acetaminofenul, pastilele de somn și altele", a adăugat Lander într-un material de presă al centrului medical.
Abuzul de alcool poate provoca, de asemenea, probleme cu echilibrul și timpul de reacție, sporind șansele de accidente și căderi.
Deteriorează starea de sănătate
În plus, alcoolul poate agrava probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, osteoporoza și afecțiunile hepatice.
Excesul de alcool poate crește, totodată, riscul de demență, depresie, sinucidere și tulburări de funcționare sexuală, a spus Lander.
Cu toate acestea, diferențele dintre consumul sigur, moderate și cel greu sunt diferite pentru toți.
„Dar regula generală este să analizați atent și să evaluați corect și cu onestitate dacă alcoolul vă cauzează probleme de viață. Dacă vă provoacă probleme în ceea ce privește sănătatea, relațiile, funcționarea zilnică sau emoțiile, atunci este prea mult", recomandă Lander.
În medie, seniorii ar trebui să nu bea nu mai mult de șapte băuturi într-o săptămână și nu mai mult de trei băuturi într-o singură zi.
Cum îți dai seama că bei prea mult
Cercetările au arătat că doar aproximativ 2% dintre persoanele care beau în aceste limite dezvoltă o problemă legată de alcool, a explicat Lander.
El recomandă ca persoanele în vârstă să bea moderat la adunări sociale și să mănânce pentru a încetini absorbția alcoolului și pentru a scădea nivelul maxim al alcoolului în organism.
„O mare parte din ceea ce înseamnă bătura e irațional, așa că pur și simplu întreba-te: Chiar vreau o băutură? Amintiți-vă, nu trebuie să beți", a conchis Lander.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.