Alcoolul, efectul incredibil la bătrânețe! În ce condiții e benefic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bere FOTO: pexels.com
Bere FOTO: pexels.com

Consumul scăzut sau moderat de alcool s-a dovedit a fi un protector al funcției cognitive la persoanele de vârstă mijlocie și înaintată, cel puțin asta reiese din ultimul studiu.

Consumul scăzut, până la moderat, de alcool poate fi asociat cu scoruri cognitive mai bune la adulții de vârstă mijlocie (între 45 și 65 de ani) și vârstnici (peste 65 de ani), potrivit unui studiu publicat recent în JAMA Network Open. Ruiyuan Zhang, MD, de la Universitatea din Georgia, Colegiul de Sănătate Publică din Atena, și colegii săi au folosit date din Studiul de sănătate și pensionare, care au evaluat funcțiile cognitive la 19.887 de participanți (vârsta medie, 61,8 ani; 60,1% femei) în 1996 până în 2008 pentru a evalua asocierile dintre consumul de alcool și funcția cognitivă. Participanții au fost grupați în funcție de două traiectorii ale funcției cognitive pentru fiecare măsură cognitivă evaluată: o traiectorie constant scăzută (reprezentând scoruri cognitive scăzute pe parcursul perioadei de studiu) și o traiectorie constant ridicată (reprezentând scoruri cognitive ridicate pe toată durata studiului).
Cercetătorii au descoperit că consumul de alcool scăzut până la moderat (mai puțin de opt băuturi pe săptămână pentru femei și mai puțin de 15 pentru bărbați) a fost semnificativ asociat cu o traiectorie a funcției cognitive constant ridicate și o rată mai scăzută de declin cognitiv. O traiectorie constant scăzută pentru funcția cognitivă totală, starea mentală, amintirea cuvintelor și vocabularul a fost mai puțin probabilă pentru cei care consumă alcool la un nivel scăzut până la moderat față de cei care nu au băut niciodată.

Funcția cognitivă, păstrată la vârste înaintate

Mai mult, consumul de alcool scăzut până la moderat a fost asociat cu reducerea ratelor anuale de scădere totală a funcției cognitive, starea mentală, amintirea cuvintelor și vocabularul, comparativ cu cei care nu au băut niciodată. La participanții albi, consumul de alcool scăzut până la moderat a fost asociat cu șanse mai mici de a avea o traiectorie constant scăzută; cu toate acestea, acest lucru nu a fost așa pentru indivizii negri. 
„Studiul nostru a contribuit cu alte dovezi că, în rândul unui eșantion reprezentativ la nivel național de adulți de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, consumul de alcool scăzut până la moderat a fost asociat cu protecția funcțiilor cognitive care pot scădea odată cu vârsta”, scriu autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel