Nicio băutură nu este sigură. Studiile arată legătura alcoolului cu o listă tot mai mare de cancere. A devenit o cunoscut faptul că alcoolul este un carcinogen — cunoscut și sub numele de substanță cancerigenă. Un raport nou conturează o imagine îngrijorătoare a câte cancere și decese legate de cancer ar putea fi rezultatul consumului de alcool.
Studiul publicat în CA: A Cancer Journal for Clinicians, de către American Cancer Society, listează alcoolul ca al treilea cel mai frecvent carcinogen, cu 5% din cazurile de cancer la persoanele de peste 30 de ani atribuibile consumului de alcool.
Noile cifre pot veni ca un șoc pentru public. În 2020, un sondaj național al adulților a arătat că mai puțin de o treime dintre respondenți știau că alcoolul crește riscul de cancer. Aproximativ 10% au crezut că consumul de alcool reduce de fapt riscul de a dezvolta cancer.
Șapte tipuri de cancer asociate cu consumul de alcool, înainte de pandemia de COVID
Într-un an, chiar înainte de pandemia COVID, au existat aproximativ 95.000 de cazuri de cancer și 24.000 de decese din cancer atribuite alcoolului. Au fost șapte tipuri de cancer asociate cu alcoolul: cancerul de sân feminin, colorectal, oral, faringian, laringian, esofagian și hepatic. Totuși, raportul afirmă că există dovezi acumulate că alcoolul poate provoca și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic.
Vezi și: Coșmarurile intense, asociate cu singurătatea. Izolare socială, impact direct asupra somnului
Cifre îngrijorătoare
Alcool - FOTO: Freepik@senivpetro
Un studiu recent realizat la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a constatat că aproximativ 17% dintre decesele prin cancer erau atribuite consumului scăzut de alcool — mai puțin decât limita anterioară a liniilor directoare naționale privind dieta, care recomanda două băuturi pe zi pentru bărbați și una pe zi pentru femei.
Liniile directoare naționale actuale recomandă că niciun consum de alcool nu este sigur sau benefic pentru sănătate. Alte cercetări atribuie zeci de mii de cazuri de cancer consumului de alcool. În fața creșterii cazurilor de boală și deces asociate cu consumul de alcool — în special printre femei și tineri — cancerul este o componentă majoră de îngrijorare.
Vezi și: Infecțiile urinare, mai frecvente vara. Dr. Adrian Marinescu: Și din piscine pot apărea probleme
Cancerul de sân este strâns asociat cu consumul de alcool, conform cercetărilor în curs. Cancerul de sân feminin este tipul de cancer cu cel mai mare număr de cazuri care pot fi atribuite alcoolului. Aproximativ 44.000 (16% din cazuri) în 2019 erau legate de utilizarea etanolului. Aproximativ 18.000 de cazuri (13%) de cancer colorectal, atât la bărbați cât și la femei, erau legate de consumul de alcool. Proporția cazurilor de cancer atribuite alcoolului a fost mai mare la bărbați decât la femei.
Numărul cazurilor atribuibile alcoolului a fost de trei ori mai mare decât la femei (23% față de 8%). Excepția a fost cancerul esofagian, în care 24% din cazurile de cancer la femei erau atribuite alcoolului, comparativ cu 17% din cazurile de cancer la bărbați.
Datele arată de asemenea că aproximativ 50% din toate cazurile de cancer oral și faringian la bărbați erau cauzate de consumul de alcool. La femei, 25% din cancerele orale, faringiene și esofagiene erau atribuite consumului de alcool.
Cancerul oral (40%) și faringian (38%) au avut cea mai mare pondere de cazuri cauzate de consumul de alcool. Mai mult de 25% dintre decesele cauzate de cancerul laringian erau atribuibile consumului de alcool.
Unele cercetări au asociat consumul de alcool cu un risc mai mic pentru anumite cancere, inclusiv cancerul renal, limfomul non-Hodgkin și cancerul tiroidian. Cu toate acestea, aceste beneficii pot fi depășite de posibilele daune. Alcoolul a fost legat de boli în aproape fiecare sistem de organe.
Reducerea consumului de alcool poate diminua riscul de cancer asociat. Recomandarea actuală pentru consumul de alcool este că singura cantitate de alcool consumabilă care este sigură este zero.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.