Albinele au un rol bine definit asupra sănătății umane. Potrivit specialiștilor de la European Food Safety Authority, rolul albinelor în polenizarea recoltelor este esențial.
”Dacă numărul albinelor scade, acest lucru are impact asupra alimentelor noastre”, notează EFSA.
Albinele, importante pentru mediu
Apicultura este o tradiție străveche, iar albinele se regăsesc în Europa de câteva milenii. Albinele sunt extrem de importante pentru mediu, susținând biodiversitatea oferind polenizare esențială pentru multe culturi și plante sălbatice diferite.
Majoritatea recoltelor crescute în Uniunea Europeană depind de polenizarea insectelor, care se face în principal de către albine. Dacă albinele ar dispărea, plantele și culturile care se bazează pe polenizare ar avea de suferit.
Albinele sunt importante și în alte moduri prin producția de miere și alte alimente, cum ar fi polenul, ceara pentru prelucrarea alimentelor, propolisul în tehnologia alimentară și lăptișorul de matcă ca supliment și ingredient alimentar. Apicultura este o parte importantă a agriculturii în UE, cunoscută și sub denumirea de „albinărit”. În UE există în jur de 630.000 de deținători de albine și 16 milioane de stupi care produc 234.000 de tone de miere pe an.
În ultimii 10 până la 15 ani, a fost raportat un declin neobișnuit al cifrelor de albine și în regiunile Europei, în special în Franța, Belgia, Elveția, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia și Spania.
"Albinele au o valoare ecologică și economică foarte mare. Este vital să continuăm să monitorizăm numărul de albine și să ne asigurăm că menținem stocuri de albine sănătoase, nu doar în Europa, ci pe tot globul”, afirmă Agnès Rortais, apicultor specialist EFSA.
Utilizarea pesticidelor afectează albinele
Nu a fost identificată nicio cauză unică a scăderii numărului de albine, dar mulți factori potențiali le-ar putea afecta.
”Aceștia includ efectele agriculturii intensive și ale utilizării pesticidelor, înfometarea și alimentația deficitară a albinelor, virușii, atacurile agenților patogeni și ale speciilor invazive cum ar fi viespile asiatice și, desigur, schimbările de mediu, cum ar fi cele climatice”, mai arată EFSA.
S-au implementat programe de monitorizare în toată Europa și la nivel global pentru a monitoriza populațiile noastre de albine, pentru a determina ce factori au un impact negativ asupra coloniilor și pentru a găsi soluții privind protejarea acestora.
Vezi și: Alergiile, creștere alarmantă. Medic: Ajută purtarea măștii. Însă tot nu ne putem feri complet
Avantajele mierii de albine
Mierea de albine, datorită procesului de ”producție” este un dulce deloc agresiv cu organismul uman. Conține în plus vitamina B și minerale, altfel spus hrănește. Pe lângă acestea, în mierea de albine se regăsește Crom 3.
”Cromul 3, care este considerat biologic activ dintre speciile de crom, contribuie la reducerea nivelului de glucoză din sânge, ajutând la fixarea glucozei”, a mai explicat profesorul Ion.
Cromul 3 ajută glucoza să intre în sânge, acolo unde este folosită sub formă de energie, un alt proces favorabil organismului uman, astfel că atunci când sunteți obosit este recomandat consumul de miere.
Fructoza și glucoza din miere cristalizează, proces 100 la sută natural. Pentru cei deranjați de cristale există mierea creme.
”Există tehnologii care pot să facă miere cremă. În procesul de obținere al mierii cremă, se realizează de fapt un fel de cristalizare controlată a mierii, astfel încât ea cristalizeze după un model de cristal mic, ca să fie mult mai fin și mult mai plăcută la gust”, a explicat Cecilia Caragea, consultant medical, adăugând că tot acest proces se întâmplă ”la rece”, deoarece creșterea temperaturii înseamnă pierderea unora dintre proprietățile mierii de albine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.