Riscul unui infarct miocardic legat de epuizare a fost deosebit de pronunțat la bărbații niciodată căsătoriți, divorțați și văduvi, conform unui nou studiu (link direct prezentare) prezentat la ESC Acute CardioVascular Care 2021, un congres științific online al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
„Epuizarea vitală se referă la oboseală excesivă, sentimente de demoralizare și iritabilitate crescută”, a spus autorul studiului, Dr. Dmitriy Panov, de la Institutul de Citologie și Genetică, Novosibirsk, Federația Rusă. „Se crede că este un răspuns la problemele insolubile din viața oamenilor, mai ales atunci când aceștia nu sunt capabili să se adapteze la expunerea prelungită la factorii de stres psihologic.”
Acest studiu a examinat relația dintre epuizarea vitală și riscul de infarct miocardic la bărbații fără antecedente de boli cardiovasculare. Studiul a utilizat date din Proiectul MONICA al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Simptomele epuizării vitale au fost evaluate la momentul inițial folosind Chestionarul de epuizare vitală de la Maastricht adoptat de protocolul MONICA. Participanții au fost clasificați în funcție de nivelul lor de epuizare vitală: niciunul, moderat sau ridicat. Participanții au fost urmăriți timp de 14 ani pentru incidența atacului de cord.
În general, două treimi (67%) dintre bărbați au avut epuizare vitală (15% au avut un nivel ridicat și 52% au avut un nivel moderat) în timp ce 33% nu au fost afectați. Aproape trei sferturi (74%) dintre bărbații cu hipertensiune arterială au avut epuizare vitală - ridicată în 58% din cazuri și moderată în 16%.
În grupul general de bărbați, cercetătorii au analizat asocierea dintre epuizarea vitală la momentul inițial și riscul de a avea un atac de cord. În comparație cu cei fără epuizare vitală, bărbații cu niveluri moderate sau ridicate au avut un risc de 2,7 ori mai mare de atac de cord în termen de cinci ani, un risc mai mare de 2,25 ori în decurs de 10 ani și un risc crescut de 2,1 ori în decurs de 14 ani.
Când analiza a fost controlată pentru factorii sociali (educație, ocupație și stare civilă) și vârstă, influența epuizării vitale asupra riscului de infarct a scăzut, dar a rămas semnificativă statistic. De exemplu, comparativ cu cei fără epuizare vitală, bărbații cu niveluri moderate sau ridicate au fost cu 16% mai predispuși să aibă un infarct miocardic pe parcursul a 14 ani de urmărire comparativ cu cei fără după ajustarea în funcție de factorii sociali și vârstă.
În analiza ajustată, riscul unui infarct miocardic legat de epuizare a fost mai mare la bărbații niciodată căsătoriți, divorțați și văduvi, comparativ cu bărbații căsătoriți - cu raporturi de risc de 3,7, 4,7, respectiv 7,0. Riscul unui atac de cord legat de epuizare a fost de 2,2 ori mai mare la cei cu studii elementare comparativ cu bărbații cu studii universitare. De asemenea, bărbații de vârstă mijlocie au fost mai afectați decât bărbații mai tineri: comparativ cu cei de 24-34 de ani, riscul unui atac de cord legat de epuizare a fost de 3,8 ori mai mare la cei cu vârsta de de 45-54 de ani și de 5,9 ori mai mare la 55 - 64 de ani.
În ceea ce privește influența stării civile asupra relației dintre epuizare și atac de cord, dr. Panov a spus: „A trăi singur indică faptul că ai mai puțin sprijin social, ceea ce știm din studiile noastre anterioare că este un factor de risc independent pentru infarctul miocardic și accident vascular cerebral.”
El a menționat că rezultatele indică un model prin care dezavantajul social se referă la epuizarea vitală, care este asociată cu un risc mai mare de boli de inimă. „Relația epuizării cu evenimentele cardiovasculare amenințătoare ar trebui luată în considerare la evaluarea riscului”, a spus el.
Dr. Panov a concluzionat că „Eforturile de îmbunătățire a bunăstării și reducerea stresului acasă și la locul de muncă pot contribui la reducerea epuizării vitale. Implicarea în grupurile comunitare este o modalitate de a spori sprijinul social și de a deveni mai puțin vulnerabili la stres. Împreună cu un stil de viață sănătos, aceste măsuri ar trebui să fie benefice pentru sănătatea inimii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.