O femeie cu HIV care a primit un transplant de sânge din cordonul ombilical a devenit a treia persoană din lume care s-a vindecat de virusul care provoacă SIDA. Primii doi pacienți vindecați de HIV sunt bărbați care au scăpat de boală după ce au primit transplant de măduvă osoasă de la donatori care purtau o mutație care blochează HIV.
Femeia a fost diagnosticată cu HIV în 2013 și a luat medicamente antiretrovirale pentru a-și menține nivelul scăzut de virus. În 2017 a fost diagnosticată cu leucemie și a primit transplantul de sânge din cordonul ombilical în acel an pentru a trata cancerul, împreună cu sânge de la o rudă apropiată pentru a-i oferi protecție imunitară temporară, în timp ce transplantul de sânge din cordonul ombilical a început, au precizat cercetătorii, arată medicinenet.com.
CITEȘTE și: O variantă mai virulentă de HIV a fost descoperită în Olanda
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Big Data al Universităţii Oxford, care au anunţat descoperirea împreună cu colegii olandezi în revista Science, au declarat că varianta VB nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, deoarece terapia folosită în mod curent pentru tratarea persoanelor cu HIV funcţionează eficient împotriva acesteia. „Cel mai rău scenariu ar fi apariţia unei variante care combină virulenţa ridicată, transmisibilitatea ridicată şi rezistenţa la tratament", a declarat Chris Wymant, autorul principal al studiului. „Varianta pe care am descoperit-o are doar primele două dintre aceste proprietăţi", potrivit Financial Times.
CITEȘTE și: Un vaccin împotriva SIDA, bazat pe tehnologia ARN mesager, a furnizat rezultate preliminare promiţătoare
Un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, aflată şi în spatele serurilor anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna, a furnizat rezultate preliminare promiţătoare împotriva SIDA în cadrul unor teste realizate pe animale, au anunţat joi creatorii săi din Statele Unite. "În pofida celor aproape patru decenii de eforturi depuse de comunitatea ştiinţifică globală, un vaccin eficient care să prevină infectarea cu HIV rămâne un obiectiv ce nu a putut fi atins până acum", a declarat într-un comunicat celebrul specialist american în imunologie Anthony Fauci, coautor al studiului şi consilier al Casei Albe în combaterea pandemiei de coronavirus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.