Expertul britanic Neil Ferguson, profesor la faimosul Imperial College London, consideră că vârful pandemiei COVID va fi depășit spre sfârșitul lunii septembrie și luna octombrie. Presa engleză scrie că numărul de infectări în Marea Britanie a început să scadă în ultimele zile.
”Trebuie să rămânem precauți, mai ales având în vedere creșterea ratei de contact, în contextul vremii nefavorabile și a reînceperii școlii. Nu am depășit complet situația, dar ecuația s-a schimbat fundamental. Efectul vaccinării a redus enorm riscul spitalizării și pe cel de deces. Și sunt foarte sigură că până la sfârșitul lunii septembrie sau octombrie ne vom uita în urmă la această pandemie. COVID-19 va rămâne cu noi, oamenii vor continua să moară din cauza COVID-19, dar ceea ce a fost mai rău va fi trecut”, a spus profesorul Ferguson într-un interviu acordat unui post de radio al BBC, potrivit DC News.
Directorul medical al Spitalului Victor Babeș din București, Simin Florescu, a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune realizată de profesorul Irinel Popescu, despre evoluția pandemiei COVID și valul patru al coronavirusului. ”Este o situație îngrijorătoare”, spune doctorița Simin Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeș din București, întrebată despre predicții privind al patrulea val al pandemiei COVID. Aceasta precizează că nu știe ”dacă se pot face niște predicții, dar cel puțin în statistica OMS - realizează o apreciere săptămânală a cazurilor pe întreg globul și fac o oarecare predicție”.
„Ei zic că în acest ritm o să crească incidența cu peste 200 de milioane de cazuri în următoarele două săptămâni, la nivel global. Toate aceste lucruri se raportează la fiecare țară. Este clar că există o tendință de creștere, în majoritatea zonelor; o creștere cu 30% în majoritatea zonelor în Europa, o creștere evidentă și pe teritoriul SUA. Predicția este că, într-adevăr, urmează valul patru. Când va urma? În următoarele patru săptămâni, 5 săptămâni? Maximum 2 luni pentru că este evident că peste tot, inclusiv în țara noastră există o ușoară tendință de creștere. Toate aceste predicții se bazează și pe nivelul de transmisibilitate crescut al variantei delta care are o contagiozitate foarte mare. Ce nu știu foarte clar este cât de grave vor fi cazurile care vor apărea, dacă profilul pandemic va semăna cu cel din valul trei sau nu din punct de vedere al severității cazurilor, și dacă acoperirea vaccinală va fi foarte foarte eficientă”, explică medicul Simin Florescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.