Vezi și: Testul care arată dacă ai anemie și cancer de colon. Dr. Buliga: Îți spune clar dacă ai sau nu
Chisturile renale sunt formațiuni fluide frecvent întâlnite la nivelul rinichilor, variind de la leziuni benigne, la mase complexe cu potențial malign.
Clasificarea Bosniak, dezvoltată inițial în 1986 și revizuită ulterior, este un sistem imagistic utilizat pentru a diferenția chisturile simple de cele care prezintă risc oncologic.
Aceasta se bazează pe caracteristicile CT (tomografie computerizată) ale chisturilor, incluzând prezența septurilor, îngroșarea pereților, calcificările și gradul de contrast.
Clasificarea Bosniak împarte chisturile în cinti categorii: I, II, IIF, III și IV), cu riscuri progresive de malignitiate.
Chisturile Bosniak I și II sunt considerate benigne și nu necesită urmărire, în timp ce Bosniak III și IV au un risc semnificativ de cancer renal și necesită de obicei intervenție chirurgicală.
Categoria IIF necesită monitorizare imagistică, având un risc incert de evoluție malignă.
Dr. Mihai Dobra, doctor în științe medicale, medic primar urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică: tumori renale parenchimatoase, carcinom urotelial înalt, tumori vezicale, tumori testiculare și peniene, endourologie înaltă și joasă, ne-a explicat faptul că și chisturile renale simple pot avea diverse componente, dar acestea nu necesită o conduită oncologică.
"Chiar și chistul simplu poate să aibă niște componente un chist-hemoragic, conținut proteic, un chist suprainfectat, acel chist simplu, deci fără conduită oncologică malignă.
Avem o stadializare a chisturilor, ecografică. Noi suntem la baza ecografiei de diagnostic. Încă nu ne-am dus la imagistica de înaltă performanță, ne bazăm doar pe ecografie, o scală care se numește Bosniak și încadrează chisturile de la acel chist despre care spunem: stai liniștit, e doar un chist, până la tumora chistică", ne-a spus medicul Mihai Dobra.
Clasificare Bosniak este utilizată pentru stadializarea chisturilor renale și variază de la chisturi benigne (Bosniak I și II) la leziuni suspecte sau maligne (Bosniak III și IV).
Medicul ne-a spus că în practica obișnuită, diagnosticul se bazează inițial pe ecografie, fiind punctul de plecare pentru evaluare.
"Deseori aceste chisturi - că sunt cele simple, Bosniak 1, 2, 2F de urmărit, 3, respectiv 4 - sau tumorile chistice sunt descoperiri incidentale în cadrul unui examen clinic și cu ultrasonografie, cu ecografie de aparat urinar.
Anumite circumstanțe, deja de la chistul Bosniak 2, 2F, avem necesitate imperioasă de a urmări chisturile conform unui protocol clar, ecografic.
Și dacă avem anumite dubii, trebuie să trecem la o investigație de înaltă performanță, adică tomografia cu substanță de contrast sau IRM-ul abdomenului", ne-a mai spus medicul Mihai Dobra.
Vezi emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.