Ai slăbit fără să ții o dietă? Iată opt cauze posibile

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ai slăbit fără să ții o dietă? Iată opt cauze posibile. Foto: Freepick @rawpixel.com
Ai slăbit fără să ții o dietă? Iată opt cauze posibile. Foto: Freepick @rawpixel.com

Ai slăbit fără să ții o dietă și ești speriat? Fluctuațiile de greutate sunt normale, dar dacă scăderea este semnificativă și fără motiv, mergi la medic.

Dacă ai slăbit fără să ții o dietă, atunci trebuie să mergi la medic. Menținerea greutății sub control este cu siguranță utilă, dar asta nu înseamnă că trebuie să devii un sclav al cântarului. Medicii spun că ar trebui să te cântărești  o dată pe lună, dimineața, pe stomacul gol și întotdeauna în aceeași zi a săptămânii. 

În cazul în care observi fluctuații de greutate care nu sunt rezultatul unei diete sau a sportului, ar trebuie să descoperi cauza, deoarece această pierdere în greutate ar putea ascunde mai multe probleme medicale.

Zeama de murături, beneficii pentru sănătate. Ce indicații are

Probleme cu tiroida. Unul dintre cele mai comune simptome ale hipertiroidismului (tiroidă hiperactivă) este pierderea în greutate. Dacă ai o problemă cu tiroida, probabil că vei simți o creștere a poftei de mâncare, vei avea palpitații, tulburări de somn sau o senzație continuă de căldură.

Boli intestinale. Boala celiacă, adică inflamația cronică a intestinului subțire, declanșată de ingestia de gluten, poate provoca o pierdere în greutate, fiind însoțită și de alte tulburări gastrointestinale. Chiar și o problemă cu pancreasul, care produce enzime care ajută digestia, ar putea duce la o scădere bruscă în greutate. Medicii recomandă să acorzi atenție simptomelor precum durerea abdominală, scaune colorate sau greață după consumul de alimente  grase.

Ridichea neagră, de la tratarea tusei la reducerea riscului de cancer de sân și de endometru

Diabet. În stadiul incipient, diabetul poate provoca pierderea în greutate. În unele cazuri poți simți o sete nemotivată, combinată cu o nevoie continuă și urgentă de a urina. Diabetul poate determina organismul să obțină energie din mușchi, ceea ce explică pierderea bruscă în greutate.

Depresie. Alături de iritabilitate și probleme de somn, pierderea poftei de mâncare este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale depresiei, precum și unul care poate declanșa o pierdere semnificativă în greutate. De multe ori oamenii nici nu observă că slăbesc, pentru că sunt în depresie, spun medicii.

Semne că mănânci prea multă sare. Diferența dintre sare și sodiu. Ce ne face rău, de fapt

Artrita reumatoidă. Afecțiunile inflamatorii, precum artrita reumatoidă sau alte tipuri de infecții, pot reduce pofta de mâncare, ceea ce duce la o reducere marcată a apetitului pacientului și la scăderea greutății corporale. Aceste tulburări pot declanșa și inflamația intestinului, afectând capacitatea acestuia de a absorbi substanțele nutritive, ceea ce determină și pierderea în greutate.

Stomac leneș. La persoanele în vârstă, scăderea în greutate este adesea asociată cu un risc crescut de mortalitate. Odată cu trecerea anilor, stomacul tinde să se golească mai lent, ceea ce te face să te simți sătul mai mult timp. De aceea, persoanele în vârstă mănâncă mai puțin și își privează organismul de nutrienții de care are nevoie. Prin urmare, slăbesc repede. De asemenea, este bine să acorzi atenție medicamentelor, deoarece unele dintre acestea reduc semnificativ apetitul.

Unghiile, repere pentru anumite boli. Ce semne nu trebuie să ignori niciodată

Cancer. Mai multe tipuri de cancer, ulcerul de stomac și cel intestinal pot provoca inflamații sau probleme absorbție a nutrienților, ceea ce duce la pierderea bruscă în greutate.   

Tulburare de alimentație. Scăderea lentă, dar persistentă în greutate, în special la adolescenți, poate fi un semn al unei tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă.  Această tulburare poate apărea la toate vârstele, dar, mai frecvent, apare în copilărie și adolescență. Cei cei care suferă de anorexie, mănâncă o gamă foarte limitată de alimente și refuză să încerce altele noi.

În copilărie pot părea crize de furie, iar în unele cazuri acest comportament provoacă pierderea în greutate și dificultăți de creștere.

În orice caz,  este important să nu neglijezi problemele care semnalează o boală. Netratată, aceasta ar putea deveni cronică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel