AI, rol în tratarea cancerului. Dr. Matei Bâră: Evoluția tehnologică e un fel de BOOM

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ai - FOTO: Freepik@rezaherlambang2025
ai - FOTO: Freepik@rezaherlambang2025

Într-o lume în continuă schimbare, tehnologia joacă un rol semnificativ în avansarea tratamentelor medicale, iar oncologia nu face excepție. Care este rolul AI în tratarea cancerelor.

Radioterapia, un pilon esențial în tratamentul cancerului, a intrat într-o nouă eră datorită avansurilor tehnologice rapide. Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a subliniat impactul semnificativ al inteligenței artificiale (AI) în procesul de tratament al pacienților.

Într-un interviu acordat DC MEDICAL și DC News, dr. Matei Bâră a explicat cum inovațiile recente nu doar că optimizează tratamentele, dar și transformă complet modul în care specialiștii abordează terapia oncologică.

Sanador

"Am început să folosim foarte mult AI (Inteligența Artificială -n.r.). Softul informatic este foarte complex, sunt foarte multe etape pe care trebuie să le parcurgem pentru a realiza un plan de tratament și la ora actuală este o întreagă dezvoltare. De la un an la altul se schimbă foarte mult toată partea tehnologică în radioterapie", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Evoluție tehnologică

Comparativ cu perioada de acum 10-15 ani, dr. Matei Bâră a subliniat o transformare radicală în domeniul radioterapiei. 

"Dacă o comparăm cu ce era acum 10-15 ani, evoluția tehnologică era ridicată, dar la ora actuală este ca un fel de boom", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

AI, rol în Medicină

Inteligența Artificială (AI) revoluționează diverse domenii, iar sănătatea nu face excepție. Pe măsură ce tehnologia avansează, potențialul AI de a îmbunătăți practicile medicale crește exponențial. 

AI, așa cum a definit John McCarthy în 1956, se referă la simularea comportamentului inteligent în computere. Această tehnologie cuprinde o gamă largă de aplicații în medicină, împărțite în domenii virtuale și fizice. Aspectul virtual include dosarele de sănătate electronice (EHR) și algoritmii de luare a deciziilor, în timp ce partea fizică se referă la chirurgia robotică și protezele inteligente.

AI este deja utilizată în diverse medii medicale. De la programarea întâlnirilor și monitorizarea pacienților, până la instrumente avansate de diagnostic, tehnologia redefinește modul în care se oferă îngrijiri medicale.

De exemplu, AI este folosită în radiologie pentru analiza imaginilor și diagnosticul asistat de computer (CAD), potrivit National Library of Medicine.

AI, rol în Medicină - FOTO: Freepik

AI, rol major

Integrarea AI în domeniul sănătății prezintă oportunități semnificative pentru îmbunătățirea diagnosticării bolilor, alegerii tratamentelor și testelor de laborator clinic.

Tehnologiile bazate pe IA pot analiza volume mari de date pentru a identifica modele care depășesc performanțele umane în mai multe aspecte ale îngrijirii medicale. Beneficiile AI includ o acuratețe sporită, reducerea costurilor și economisirea timpului, toate acestea contribuind la minimizarea erorilor umane.

Această tehnologie are potențialul de a revoluționa medicina personalizată, de a optimiza dozajele medicamentelor, de a îmbunătăți gestionarea sănătății populației, de a stabili ghiduri de tratament, de a oferi asistență virtuală, de a sprijini sănătatea mintală, de a facilita educația pacienților și de a întări încrederea pacienților în medici.

Inteligența artificială se dovedește a fi un instrument valoros în diagnosticarea bolilor, elaborarea planurilor de tratament personalizate și sprijinirea medicilor în luarea deciziilor. În loc să se limiteze la automatizarea sarcinilor, AI vizează dezvoltarea de soluții tehnologice menite să îmbunătățească experiența pacienților în diverse medii de îngrijire medicală, potrivit unui studiu publicat în BMC Medical Education.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel