Ai afecțiuni gingivale? ATENȚIE mare, riști să faci o boală gravă

Angela Sabău |
Data publicării:

Afecțiuni ale gingiilor
Afecțiuni ale gingiilor

Persoanele care suferă de afecțiuni gingivale au un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune care le poate pune în pericol viața.

Conform celor mai recente descoperiri care au fost publicate în jurnalul Cardiovascular Research, persoanele cu boală gingivală și parodontită au un risc mai mare de a avea hipertensiune arterială.

Autorul principal al studiului, profesorul Francesco D'Aiuto de la University College London, Eastman Dental Institute, a spus că s-a observat că există o asociere liniară între cele două. Conform cercetărilor, ei au ajuns la concluzia că persoanele care suferă de boli ale gingiilor ar trebui să fie informate cu privire la riscuri și ar trebui să aducă schimbări în stilul de viață pentru a preveni tensiunea arterială ridicată. El a adăugat că tensiunea arterială mare poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral la pacienții cu parodontită.

Tratamentul stomatologic poate reduce riscul

Cercetările anterioare au sugerat o legătură între cele două, dar și că tratamentul stomatologic poate scădea tensiunea arterială. Conform mai multor studii din întreaga lume, s-a ajuns la concluzia că parodontita moderată până la severă a fost asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială cu 22%, în timp ce parodontita severă a fost asociată cu un risc cu 49% mai mare de hipertensiune arterială.

Ei au observat, de asemenea, că tensiunea arterială medie a fost mai mare la pacienții cu boli gingivale, comparativ cu cei care nu sufereau de aceste afecțiuni gingivale. De asemenea, ei au observat niveluri ale tensiunii arteriale sistolice mai mari cu 4,5 mmHg și diastolice cu 2 mmHg. O creștere medie a tensiunii arteriale cu 5 mmHg este legată de un risc crescut de deces cu 25% fie prin accident vascular cerebral, fie prin atac de cord.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Anxietatea prelungită îți poate crea probleme de sănătate. STUDII

Profesorul D'Aiuto a adăugat: „Se pare că există o conexiune între sănătatea orală și tensiunea arterială. Dovezile care sugerează că terapia parodontală ar putea reduce tensiunea arterială rămân neconcludente. În aproape toate studiile de intervenție, tensiunea arterială nu a fost rezultatul primar. Sunt necesare studii randomizate pentru a determina impactul terapiei parodontale asupra tensiunii arteriale.”

El a explicat că două boli sunt legate, deoarece afecțiunile gingiilor și bacteriile orale asociate acestora duc la inflamații în organism, care afectează funcționarea vaselor de sânge. Asta nu este tot, el a mai spus că afecțiunea este corelată și invers, adică hipertensiunea arterială poate duce la boli ale gingiilor.

Cauze principale ale hipertensiunii

Dacă suferiți de hipertensiune arterială, atunci presiunea sângelui asupra arterelor este mai mare decât cea normală. Genetica, consumul excesiv de alcool, fumatul, stilul de viață prost și obezitatea, printre altele, sunt câteva dintre cauzele aceleiași. În afară de medicamente, se poate reduce nivelul crescut al tensiunii arteriale urmând unele remedii casnice și aducând schimbări în stilul de viață. Două sfaturi importante pentru pacienții cu hipertensiune arterială sunt să aibă alimente sănătoase și să includă un regim de antrenament.

Ar trebui să includă alimente bogate în potasiu și să excludă alimentele bogate în sodiu. Dacă nu aveți timp pentru un antrenament sau pentru sală, atunci asigurați-vă că vă răsfățați cu mersul pe jos sau urcatul scărilor și mișcați-vă făcând treburi, astfel încât să fiți activ, mai spune medicul.

Află mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel