Statul la soare are și efecte benefice pentru sănătate, dar vine și cu o serie de probleme, în cazul unei expuneri îndelungate, dar mai ales fără o fotoprotecție adecvată pentru a ne putea bucura pe deplin.
”Soarele ne aduce o stare de bine, pentru că eliberează edorfine, pentru că aduce foarte mult optimism în viața noastră, pentru că ne face să petrecem mai mult timp alături de cei dragi, afară, în natură, și, bineînțeles ajută la sinteza de vitamina D3 razele UVB.
Nu face bine atunci când facem băi de soare, atunci când ne expunem într-un mod intempestiv la radiațiile UV, când nu ținem cont de sfaturile medicilor, când ne expunem mai ales în acel interval în care indicele de raze ultraviolete este foarte puternic și atunci riscul de arsură solară este foarte mare și știm clar că razele ultraviolete sunt benefice, dar într-un anumt interval orar pot fi chiar dăunătoare”, a explicat dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog într-un interviu acordat Spectacola și DC News.
Medicul a explicat în ce sens această expunere este dăunătoare. ”Razele ultraviolete de tip A duc la îmbătrânire cutanată, iar cele de tip B duc la fotocarcinogeneză, la riscul de a dezvolta cancere cutanate. La cancere cutanate ne referim la cel mai de temut, melanom, dar și cancerele care sunt non-melanom.
Pe lângă aceste riscuri, soarele poate să ducă și la urticarie solară, sunt acei pacienți care dezvoltă reacții alergice la soare, iau contactul cu soarele și brusc începe să îi mănânce pielea, apare o roșeață, ușoare vezicule, depinde de nivelul în care ajunge să dezvolte urticaria respectivă. Acei pacienți sunt încadrați ca fiind cu urticarie solară.
Dar mai putem vorbi și de riscuri de altă natură, insolație solară sau agravarea anumitor fotodermatoze sau dermatoze”, a mai spus medicul.
Cât trebuie stat la soare pentru doza de vitamina D. Dermatolog: Sunt absolut suficiente
Când alunițele trebuie să ne atragă atenția și să ne trimită la medic
Potrivit medicului dermatolog, ”alunițele, în general, sunt programate genetic să apară pe corpul nostru, există mai multe categorii. Apar în funcție de genă, în funcție de expunerea la mediul înconjurător, la soare, și imunitatea noastră”.
Mai mult, specialistul recomandă un control de urmărire periodică de către medicul de specialitate care să le analizeze din punct de vedere dermatoscopic cu aparatul numit dermatoscop și care face o microscopie de epiluminiscență.
De asemenea, mai spune dr. Andrei, ceea ce ne poate atrage atenția, la nivel macroscopic, sunt:
- apariția bruscă a unor leziuni pigmentare noi,
- apariția bruscă a unor pete pe alunițele care deja existau,
- modificarea de formă, culoare, evoluție, diametru,
- creștere pe verticală sau pe orizontală,
- asocierea unor simptome de acompaniament: prurit, mâncărime, durere, usturime, chiar sângerare.
”Este foarte bine să nu le traumatizăm și toate aceste modificări, care apar într-o perioadă scurtă de timp, vorbim de până într-un an, atunci cu siguranță impun o vizită la medicul dermatolog”, a mai explicat dr. Pavelina Andrei.
Cum putem scăpa de petele de pigmentare
”Să folosim creme cu factor de protecție cât mai mare adaptate tipului nostru de ten. Vorbeați de acele pete pigmentare, hiperpigmentări.
Sunt fie lentigine solare, petele care apar în urma unor arsuri solare sau efelidele, pistruii, care apar pe tegumentul nostru, vizate în special sunt persoanele cu fototip cutanat unu sau doi, maxim trei și care nu folosesc cremă cu factor de protecție, adică persoanele cu ochii și părul deschise la culoare, aceste persoane sunt mult mai vizate de a face acest tip de afecțiuni.
Este bine să folosească aceste creme cu factor de protecție chiar mai mare, 50, pentru că le protejează de razele ultraviolete și de apariția acestor afecțiuni la nivelul pielii”, a mai spus dr. Pavelina Andrei.
Ce afecțiuni pot fi agravate de expunerea la soare
Expunerea la soare fără fotoprotecție poate să pună probleme în cazul unor afecțiuni dermatologice deja existente.
”Într-adevăr, ele sunt niște afecțiuni care pot fi agravate de soare, și acneea, și rozaceea, și dermatomiozita, și lupusul eritematos, sunt foarte multe afecțiuni care pot fi agravate de razele ultraviolete.
Nu putem priva oamenii de beneficiile razelor ultraviolete și atunci e bine ca expunerea să fie făcută până în ora 10 și după ora 4, pentru că mai mult ne îngrijorează razele utraviolete de tip B pentru aceste afecțiuni.
Expunerea trebuie să fie făcută cu protecție fizică și chimică, asta însemnând pălării cu boruri cât mai mari, ochelari de soare, haine care să acopere cât mai mult din suprafața corpului, lejere, cu mânecă lungă, pantaloni lungi, dacă se poate, cremă cu factor de protecție cât mai mare”, a mai spus medicul.
Vezi și: Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.