Afecțiunile ginecologice, descoperite prin teste imagistice. Ce este ecografia pelvină. Dijmărescu: Endometrioza, boala care se diagnostichează din ce în ce mai mult

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
afectiunile ginecologice - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio
afectiunile ginecologice - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio

Afecțiunile ginecologice pot fi diagnosticate prin teste imagistice. Acestea oferă o imagine mai clară asupra unor leziuni.

Afecțiunile ginecologice pot fi diagnosticate cu ajutorul testelor imagistice. Acestea oferă o imagine mult mai clară asupra unor eventuale leziuni. 

”Ecografia reprezintă metoda de primă intenție în ceea ce privește evaluarea sferei ginecologice și a pelvisului feminin. Aceasta poate fi efectuată pe o cale clasică, transabdominală sau transvaginală. Ecografia transvaginală are o specificitate mult mai mare deoarece trandusctorul poate să ajungă chiar și în contact cu colul uterin. 

Metoda standard care aduce cele mai multe informații despre pelvisul feminim și sfera ginecologică este rezonanța magnetică. Aceasta oferă un contrast foarte bun între țesuturi cât și o rezoluție spațială foarte bună, ceea ce ne permite să diagnosticăm leziuni milimetrice în această patologie. 

Când vorbim de o patologie oncologică ginecologică atunci putem să folosim metode cum ar fi tomografia computerizată sau chiar și PET-CT în stadializarea sau urmărirea acestor boli. 

În momentul de față, endometrioza este o boală care se diagnostichează din ce în ce mai mult datorită utilizării rezonanței magnetice. Diagnosticul este facil, deoarece aspectul este oarecum tipic în rezonanță magnetică și anume, utilitatea majoră a RMN-ului este că ne ajută să caracterizăm natura fluidului de la nivelul unui chist”, a declarat dr. Adrian Dijmărescu. 

Vezi și: Madaroza, afecțiunea care duce la pierderea părului. Are o particularitate. Poate fi semnul unui cancer

Avantajele testelor imagistice

Utilizarea aparatelor imagistice oferă o imagine clară a afecțiunilor ginecologice. 

”Un câmp magnetic de peste 1,5 Tesla sau mai mult este mai mult decât suficient. Când vorbim de un câmp de peste 3 Tesla, există anumite avantaje, și anume o rezoluție spațială crescută, un timp de execuție în cazul anumitor secvențe mai mic, ceea ce poate să sporească confortul unei paciente cu claustrofobie.

Ne mai oferă și niște imagini de calitate superioară”, a mai precizat medicul, la Digi 24.

Ecografia pelvină, ce este

O ecografie pelvină este un examen de diagnostic neinvaziv care produce imagini care sunt utilizate pentru a evalua organele și structurile din pelvisul feminin. O ecografie pelvină permite vizualizarea rapidă a organelor si structurilor pelvine feminine, inclusiv uterul, colul uterin, vaginul, trompele uterine și ovarele.

Ecografia folosește un traductor care trimite unde cu ultrasunete la o frecvență prea mare pentru a fi auzită. Traductorul cu ultrasunete este plasat pe piele, iar undele cu ultrasunete se deplasează prin corp către organele și structurile din interior. Undele sonore ricoșează de pe organe ca un ecou și se întorc la traductor. Traductorul procesează undele reflectate, care sunt apoi convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate.

Vezi și: Ce este Flurona, care sunt simptomele și cum îți dai seama că o ai: Ar putea fi catastrofal pentru imunitatea ta! Nu este surprinzător

Undele sonore călătoresc la viteze diferite în funcție de tipul de țesut întâlnit - cel mai rapid prin țesutul osos și cel mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore sunt returnate traductorului, precum și cât de mult din unda sonoră se întoarce, este tradusă de traductor ca diferite tipuri de țesut.

Un gel cu ultrasunete este plasat pe traductor și pe piele pentru a permite o mișcare lină a traductorului peste piele și pentru a elimina aerul dintre piele și traductor pentru cea mai bună conducere a sunetului.

Un alt tip de ultrasunete este ecografia Doppler, numită uneori studiu duplex, utilizată pentru a arăta viteza și direcția fluxului sanguin în anumite organe pelvine. Spre deosebire de o ecografie standard, unele unde sonore în timpul examenului Doppler sunt audibile, notează Hopkins Medicine.

Vezi și: Vaccinul gripal: ce faci dacă ai trecut deja prin boală. Marinescu: Poate fi făcut și acum, cât mai repede, efect în 10 zile! Se ajunge la insuficiență respiratorie, complicații pulmonare

Testarea RMN în afecțiunile ginecologice

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o modalitate imagistică care a fost dezvoltată și utilizată de la mijlocul anilor 1970. RMN-ul are mai multe avantaje față de tomografia computerizată (CT) și ultrasonografia. O caracteristică importantă este noninvazivitatea sa. Componentele imagistice includ un câmp magnetic static mare și un câmp electromagnetic produs de undele de frecvență radio (RF). Deși odată numit imagistică prin rezonanță magnetică nucleară, RMN-ul nu utilizează radiații ionizante, notează Glowm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel