Afecțiunile endocrine, cauze și tratament. Medic: Îmbolnăvirea tiroidei creează probleme majore

Monika Baciu |
Data publicării:
afectiunile endocrine - FOTO: Freepick
afectiunile endocrine - FOTO: Freepick

Afecțiunile endocrine se pot manifesta prin oboseală, iritabilitate, insomnie, dar și alte simptome.

Afecțiunile endocrine pot fi mult influentate in timpul sezonului cald, deoarece razele soarelui afecteaza productia glandele endocrine, conducand la dereglari ale acestora.

Dr. Laura Firu, medic primar endocrinolog, la Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Victor Popescu” Timișoara a explicat la ce trebuie să fie atente persoanele care suferă de astfel de probleme.

Vara, accentuează afecțiunile endocrine

”O serie de boli endocrine trebuie tratate cu atenție în perioada de vara, când temperaturile încep sa urce în termometru, corpul nostru trecând printr-un stres climatic, ce favorizează apariția unor boli sau agravarea afecțiunilor deja existente.

Influența glandei tiroide este foarte importanta în funcționarea normala a organismului uman. Tiroida este glanda care controlează întregul organism. Îmbolnăvirea tiroidei creează probleme majore, fiind responsabila de reglarea metabolismului energetic”, arată medicul.

Vezi și: Plomba dentară, când este necesară. Medic: Este o procedură ce are scopul de a repara un dinte deteriorat din cauza cariilor

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide și intră în categoria afecțiunilor endocrine. Această patologie se caracterizează printr-o secreție excesivă a hormonilor tiroidieni care va determina tulburări grave în întreg organismul.

Simptomele hipertiroidismului

Secreția excesivă de hormoni tiroidieni va declanșa accelerarea tuturor proceselor metabolice. În urma acestui fenomen vor apărea o serie de simptome precum:

-scădere în greutate;

-creșterea apetitului;

-scăderea rezistenței la efort și slăbiciune musculară;

-intoleranță la căldură;

-insomnii, schimbări de comportament și de dispoziție;

-exoftalmie;

-sete crescută;

-urinare frecventă;

-transpirații abundente;

-probleme dermatologice;

-schimbări ale ciclului menstrual;

-tremor al extremităților.

Vezi și: Varza, tratament pentru durerile articulare. Cum să o folosești

Tratamentul hipertiroidismului

Fiind o boală cronică, hipertiroidismul necesită tratament îndelungat, uneori pe tot parcursul vieții. Medicul specialist va decide tratamentul potrivit în funcție de cauzele și gravitatea bolii. În prezent există 3 tipuri de tratamentele disponibile.

Acestea se referă la administrarea de medicamente antitiroidiene, expunerea la iod radioactiv sau tratamentul chirurgical de îndepărtare a glandei tiroide. Toate acestea au rolul de a scădea sau a opri secreția de hormoni tiroidieni.

Controlul bolii se face prin vizite periodice la medicul endocrinolog, ajunstarea dozelor în funcție de evoluție și respectarea unui stil de viață sănătos.

Dieta recomandată în hipertiroidism

Persoanele care suferă de hipertiroidism trebuie să consume alimente sărace în iod. În această categorie intră ouăle, fructele proaspete, nucile, ovăzul, mierea de albine. De asemenea, există alimente care scad în mod natural producția de hormoni tiroidieni, precum: conopida, broccoli sau varza. 

Fierul, vitamina D, calciul, seleniul, zincul și grăsimile sănătoase au un rol important în dieta bolnavilor de hipertiroidism. 

”Nediagnosticată și netratată la timp duce în special la tulburări de ritm cardiac. Căldura este un excitant al funcției tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) creează probleme celor cu hipertiroidie”, mai explică medicul.

Vezi și: Presbiopia, scăderea vederii după 40 de ani. Care este tratamentul

Hipotiroidism

”Afecțiune caracterizată prin deficit de hormoni tiroidieni în organism, care deseori este asimptomatică. Netratată duce la apariția bolilor cardiovasculare sau agravarea acestora.  Pacienții cu hipotiroidie, se simt mult mai bine în zilele cu temperaturi ridicate și la mare, hormonii tiroidieni fiind implicați in termoreglare”, mai arată medicul endocrinolog.

Hipotiroidismul este o disfuncţie a glandei tiroide. Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni. Medicul nutriționist Cori Grămescu a explicat care sunt simptomele hipotiroidismului. 

”Hipotiroidismul este o condiție medicală când corpul nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Glanda tiroidă ajută în controlul creșterii și refacerii celulare, dar și în buna funcționare a metabolismului. Din pricina aceasta, oamenii care suferă de hipotiroidism se confruntă adesea cu oboseală accentuată, pierderea părului, creștere în greutate, senzație frecventă de frig, depresie ușoară, constipație și piele uscată. 

Hipotiroidismul afectează 1-2% din populația globală, dar este de 10 ori mai comun la femei decât la bărbați. În România este și mai frecvent decât atât, multe femei experimentând efectele neplăcute ale afecțiunilor tiroidei. În managementul acestei boli este neaparată nevoie de tratament medicamentos pentru a îmbunătăți funcționarea glandei tiroide. Aceasta nu se poate regla doar prin alimentație”, a explicat Cori Grămescu, într-un video pe pagina sa de Facebook. 

Citește mai departe AICI

Gușile nodulare, altă afecțiune endocrinologică

”Gușile nodulare sunt frecvent asimptomatice și evoluează cu funcție tiroidiană normală, putând fi diagnosticată la un examen ecografic.  Simptome: simt la palpare o „excrescenţă” la nivelul gâtului, au senzaţia de „nod în gât” frecvent, dificultăţi la înghiţire, senzaţie de sufocare (prin presiune asupra traheei), modificări ale vorbirii, răguşeală”, mai arată dr. Laura Firu.

Osteoporoza, afecțiune mai des întâlnită la femei

”Boală osoasă caracterizata prin demineralizare si fragilitate osoasa. La femei apare mai ales după instalarea menopauzei. Tulburările hormonale sau endocrine pot să contribuie la pierderea densității osoase, mărind riscul de fractura”, mai notează medicul.

Osteoporoza este o afecțiune care afectează oasele. Numele său provine din latină și înseamnă "oase poroase". Interiorul unui os sănătos are spații mici, ca un fagure de miere. Osteoporoza mărește dimensiunea acestor spații, ceea ce face ca osul să-și piardă rezistența și densitatea. În plus, partea exterioară a osului devine mai slabă și mai subțire.

Osteoporoza poate apărea la persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții în vârstă, în special la femei.

Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc ridicat de fracturi, sau de rupere a oaselor, în timp ce fac activități de rutină, cum ar fi statul în picioare sau mersul pe jos. Cele mai frecvent afectate oase sunt coastele, șoldurile și oasele de la încheieturi și coloana vertebrală.

Vezi și: Sechele post-COVID, la aproape jumătate de an de la infectare. Stresul și nesiguranța au accentuat simptomele

Osteoporoza - simptome

Stadiile incipiente ale osteoporozei nu provoacă niciun simptom sau semn de avertizare. În cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoză nu știu că suferă de această afecțiune până când nu au o fractură.

Dacă apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include:

- retragerea gingiilor

- slăbirea forței de prindere

- unghii slabe și casante

Dacă nu aveți simptome, dar aveți antecedente familiale de osteoporoză, discuția cu medicul dumneavoastră vă poate ajuta să vă evaluați riscul.

Fără un tratament adecvat, osteoporoza se poate agrava. Pe măsură ce oasele devin mai subțiri și mai slabe, crește riscul de fractură.

Simptomele osteoporozei severe pot include o fractură în urma unei căzături sau chiar a unui strănut sau a unei tuse puternice. Ele pot include, de asemenea, dureri de spate sau de gât, sau pierderea înălțimii.

Durerile de spate sau de gât sau pierderea înălțimii pot fi cauzate de o fractură de compresie. Aceasta este o ruptură a uneia dintre vertebrele din gât sau din spate, care este atât de slabă încât se rupe sub presiunea normală din coloana vertebrală.

Citește mai departe AICI

Ecografia de tiroidă, cum se face și de ce trebuie făcută

Ecografia de tiroidă nu necesită o pregătire prealabilă specială a pacientului. Acesta se poate hidrata, alimenta și își administra obișnuit medicația, explică Dr. Cristina Ștefan, medic primar endocrinolog, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL. 

Cum se efectuează ecografia:

Pacientul este așezat pe pat, cu față în sus, o pernă se poziționează sub umeri, capul și gâtul sunt în hiperextensie (dat pe spate cât permite) măsuri necesare pentru a etala tiroidă cât mai bine, mai ales la pacienții cu gâtul scurt sau cei obezi. Se aplică gel în regiunea cervicală anterioară și cu ajutorul sondei ecografice se identifica tiroidă situată central, spre porțiunea inferioară a gâtului, sub laringe (mărul lui Adam). Este o investigație care nu iradiază, folosește ultrasunetele emise din sondă și transformate pe monitor în imagini, explică medicul endocrinolog.

Cum arată tiroida normală, ecografic

- Are formă de fluture, fiind alcătuită din doi lobi, stâng și drept, uniți prin intermediul ismului, puntea dintre aripile fluturelui. Ecografic structura arată că un nisip gri, fin, omogen.

- La persoanele sănătoase cu gâtul lung și subțire, tiroidă se etalează sub piele, mai jos de laringe și se mișcă în sus și în jos când acestea înghit.

Cui se adresează investigația:

Toate grupele de vărstă beneficiază de ecografia de tiroidă, inclusiv copiii și femeile gravide, fiind o investigație care nu radiază, este neinvazivă și nedureroasă, și se poate repeta de câte ori este necesar, detaliază Dr. Cristina Ștefan.

Când este indicată ecografia de tiroidă:

- Pacientul se poate prezenta direct la medicul endocrinolog, eventual după o vizită prealabilă la medicul de familie (pentru trimitere), atunci când sesizează apariția bruscă sau creșterea progresivă, în jumătatea inferioară a gâtului a unui nodul (umflătură) dureroasă sau nu.

- Nodulii cu creștere rapidă sau gușile difuze sau nodulare vechi care au crescut în timp, pot apasă pe calea aerului (trahee), esofag, nervii laringelui și determina lipsa de aer, senzația de „nod în gad" pe care pacienții o descriu frecvent, dificultăți la înghițire, răgușeală. Toate aceste manifestări necesită prezentarea de urgentă la medicul endocrinolog pentru a documenta legătură de cauzalitate și a stabili conduita terapeutică.

Vezi și: Încărunțirea, semn al înaintării în vârstă. Șase cauze care o declanșează

Alte situații:

În plus fata de aceste situații, medicul endocrinolog poate recomanda ecografia tiroidiană în mai multe cazuri:

- La pacienții cu analize hormonale modificate pentru a stabili sau completa diagnosticul, mai ales la cei la care palparea ridică suspiciuni, explică Dr. Cristina Ștefan.

- Monitorizarea nodulilor stabiliți benigni (noncanceroși) pentru a preveni creșterea semnificativă și apariția simptomelor menționate mai sus, dar și transformarea lor în noduli canceroși.

- Ecografia ajută medicul endocrinolog să evalueze eficacitatea tratamentului recomandat: scăderea nodulilor, a gușii, normalizarea vascularizației și în unele situații să inițieze, continue sau oprească medicația.

- Ecografia este extrem de utilă în depistarea și monitorizarea cancerului de tiroidă. Este sensibilă, nu necesită completarea cu alte metode imagistice decât la pacienții cu forme agresive care invadează organele din jur sau dau metastaze.

Limitele ecografiei tiroidiene

Depind foarte mult de experiența și pregătirea medicului, mai mult decât de calitatea ecografului. Un medic care a efectuat mii de ecografii și care știe să coreleze modificările ecografice cu diagnosticul pacientului, analizele, și tratamentul urmat, va ști să dea un diagnostic corect chiar dacă folosește un aparat mai vechi sau cu calități reduse, spune specialistul.

Este important că pacienții să păstreze ecografiile efectuate de-a lungul timpului, mai ales când apar noduli, și să se prezinte cu ele la medic în momentul efectuării unei noi ecografii. Acesta va compara investigațiile și va obține informații prețioase despre natura nodulilor.

Ecografia de tiroidă, analiză ușor de realizat, accesibilă, efectuată de un medic specializat, poate preveni instalarea cancerului avansat și agresiv, ajută în formularea celor mai complete și corecte diagnostice și, prin aceasta, la alegerea tratamentului personalizat, potrivit pacientului respectiv, punctează Dr. Cristina Ștefan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel