COVID, asociat cu o boală autoimună dureroasă. Apare la peste un an de la infectare

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@maksymiv_yura
covid - FOTO: Freepik@maksymiv_yura

Infectarea cu COVID duce la dezvoltarea unei afecțiuni autoimune dureroase. Boala apare la un an de zile de la infectare. Chiar și creierul este afectat.

Un nou studiu medical avertizează că infecția cu COVID-19 crește riscul de artrită timp de până la un an după infecție. Cercetările recente arată că infecțiile cu COVID-19 sunt asociate cu un risc crescut pentru boli autoimune inflamatorii reumatice, inclusiv artrită, gută și lupus.

Infecția cu COVID, asociată cu dezvoltarea unor boli autoimune

Artrită - FOTO: Freepik@franclin

Studiul arată că infecțiile cu COVID-19 sunt asociate cu un risc crescut pentru boli autoimune inflamatorii reumatice care se extind până la 12 luni după infecție. Bolile autoimune inflamatorii reumatice sunt afecțiuni care provoacă inflamație și deteriorare a diferitelor țesuturi și organe din cauza unui sistem imunitar disfuncțional.

Bolile autoimune reumatice comune includ artrita reumatoidă, gută și lupus. Cercetătorii de la Universitatea Kyung Hee, Seul, Coreea de Sud, au utilizat date din două studii de cohortă naționale, de mare amploare, bazate pe populație generală, din Coreea și Japonia, pentru a investiga efectul COVID-19 asupra riscului pe termen lung pentru bolile autoimune inflamatorii reumatice incidente pe diferite perioade de urmărire.

Vezi și: Păstârnacul, bogat în fibre și sărac în calorii. Ajută la slăbit în timp ce îmbunătățește funcția imunitară

Studiu amplu

Datele au cuprins mai mult de 10 milioane de adulți coreeni și 12 milioane de adulți japonezi, inclusiv cei cu COVID-19 între ianuarie 2020 și decembrie 2021, potriviți pacienților cu infecție cu gripă și pacienților neinfectați de control. Participanții au fost evaluați la 1, 6 și 12 luni după infecție.

Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, a arătat un risc crescut pentru bolile autoimune inflamatorii reumatoide incidente până la 12 luni după diagnosticul de COVID-19 în comparație cu celelalte două grupuri.

Vaccinarea anti-COVID a scăzut riscul de a dezvolta boli autoimune inflamatorii reumatoide

Autorii au remarcat că vaccinarea împotriva COVID-19 a fost asociată cu un risc redus pentru bolile autoiumune inflamatorii reumatoide incidente după infecția cu SARS-CoV-2, cu excepția cazului în care au avut COVID-19 sever, în ciuda vaccinării.

"S-a constatat că riscul este mai mare cu o severitate mai mare a COVID-19 acut, chiar și printre cei care au fost vaccinați. Aceste constatări sugerează că strategiile de îngrijire pentru pacienții care supraviețuiesc COVID-19 ar trebui să acorde o atenție deosebită manifestărilor bolilor autoimune inflamatorii reumatoide, în special după boala severă", a spus dr. Dong Keon Yon, potrivit Mirror.

Vezi și: Plantele care produc oxigen pe timp de noapte. Decorează-ți dormitorul cu ele pentru un somn mai bun

Memoria, afectată de COVID

Un alt studiu a descoperit că COVID poate afecta permanent abilitățile de gândire și poate afecta capacitatea noastră de a forma noi amintiri. Un studiu de referință al a 140.000 de britanici arată că cei care au avut virusul sunt puțin mai slabi la teste de memorie, raționament și atenție. Cu toate acestea, studiul Colegiului Imperial din Londra sugerează că oamenii pot începe să se recupereze de long COVID.

Analizând participanții de vârstă și sănătate similară, cercetătorii au constatat că cei care au contractat virusul au rămas cu o funcție executivă mai proastă și impulsivitate.

Memoria a fost cel mai afectată, cum ar fi capacitatea de a-și aminti imagini cu obiecte care au fost vizualizate cu câteva minute în urmă.

Vezi și: Melanonichia, de la cauze inofensive la potențial fatale. Ce înseamnă petele negre de pe unghie

Astfel de probleme au fost identificate la un an sau mai mult după infecție, chiar și la persoanele care au avut o boală scurtă sau minoră. Studiul REACT, care este unul dintre cele mai mari și mai cuprinzătoare monitorizări ale COVID, a constatat, de asemenea, că cei care au contractat variante timpurii au fost mai afectați.

De asemenea, la pacienții care fuseseră spitalizați cu COVID și care au dezvoltat ulterior long COVID - caracterizat ca simptome care durează cel puțin 12 săptămâni, situația a fost mai gravă. Cu toate acestea, când simptomele de long COVID ale participanților au dispărut, deficitul lor cognitiv s-a îmbunătățit astfel încât să fie similar cu cel al celor care au avut o boală mai scurtă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel