Afecțiunea la care sunt predispuși vârstnicii. Impactul, semnificativ: risc de depresie, demență și căderi

Monika Baciu |
Data publicării:
pierderea auzului - FOTO: Freepik
pierderea auzului - FOTO: Freepik

Această afecțiune este specifică vârstnicilor. Numai că medicii avertizează că se constată o creștere semnificativă a acesteia în rândul persoanelor trecute de 60 de ani, iar consecințele pot fi grave.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Gothenburg avertizează pierderea auzului este o problemă comună în cazul persoanelor care ajung la vârsta de 90 de ani.

Conform cercetării, toate persoanele în vârstă de peste 90 de ani au manifestat o formă de pierdere auditivă, iar opt din zece au avut nevoie de proteze auditive pentru a face față acestei probleme. Descoperirile subliniază importanța sănătății auditive în această categorie de vârstă, cu impact semnificativ asupra izolării sociale, depresiei și riscului crescut de demență și căderi.

Acumularea de ceară în urechi, frecventă în cazul vârstnicilor

Studiul realizat de Universitatea din Gothenburg a descoperit că toți cei peste 90 de ani implicați în studiu aveau într-o anumită măsură pierderea auzului. Trei din zece persoane aveau probleme legate de acumularea de cerumen în urechi.

"În grupa de vârstă de peste 90 de ani, sănătatea auzului este extrem de importantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Pierderea auzului poate duce la izolare crescută, depresie, demență și creșterea riscului de căderi.

În același timp, acest grup este practic neexplorat în ceea ce privește capacitatea auditivă, în condițiile utilizării testelor standardizate", a declarat Åsa Winzell Juhlin, studentă de doctorat la Academia Sahlgrenska de la Universitatea din Gothenburg și audiolog la Centrul de Ingrijire auzitivă din Gothenburg, Suedia.

Vezi și: Cum să menținem flexibilitatea și mobilitatea peste 40 de ani. Exerciții de întindere pentru a te simți mai bine în propriul corp

Vârstnicii, expuși problemelor auditive

Pierderea auzului, comună în cazul vârstnicilor - FOTO: Freepik@master1305

Noul studiu publicat în International Journal of Audiology a examinat sănătatea auzului persoanelor între 90 și 95 de ani, găsind probleme severe de auz în acest grup de vârstă. Au folosit teste auditive standardizate, care sunt puțin utilizate la persoanele peste 90 de ani. Studiul a testat doar 91 de persoane.

Cercetătorii notează că studiul a fost realizat în timpul pandemiei de COVID-19, astfel că numărul persoanelor studiate este destul de limitat. Cu toate acestea, autorii notează că participanții au fost divers reprezentați, inclusiv cei considerați grav bolnavi și cei în îngrijire rezidențială.

Niciunul dintre adulți nu avea auz normal și 80% sufereau de pierdere a auzului atât de severă încât depindeau de proteze auditive. Treizeci la sută aveau probleme cu cerumenul care bloca auzul într-o sau ambele urechi. O acumulare de cerumen care blochează canalul urechii nu numai că face dificil auzul, dar creează și probleme în potrivirea protezelor auditive.

Vezi și: Consumul săptămânal de pește gras reduce riscul de scleroză multiplă. Legătura dintre dietă și scleroza multiplă, confirmată de un studiu recent

"Cei cu vârsta peste 80 de ani au adesea o funcție cognitivă complet diferită și mai puține comorbidități. În schimb, cei peste 90 de ani sunt adesea în îngrijire rezidențială, nu sunt întotdeauna testați sau diagnosticați pentru pierderea auzului, au adesea dificultăți în gestionarea protezelor auditive și nu primesc mult sprijin", explică Åsa Winzell Juhlin.

Observația interesantă a fost că bărbații mai în vârstă întâmpinau mai multe dificultăți de auz comparativ cu femeile.

"Avem nevoie de o focalizare mai bună asupra auzului pentru persoanele foarte în vârstă, de utilizarea protezelor auditive acolo unde este posibil, dar și de lucrul mai intens cu mediul acustic", adaugă Åsa Winzell Juhlin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel