În zilele noastre, mulți dintre noi au locuri de muncă care ne obligă să privim ore în șir la ecranul calculatorului sau al telefonului, încă acest lucru vă poate pune la grea încercare ochii.
Problemele oculare cauzate de utilizarea calculatorului se încadrează sub denumirea de sindromul vederii pe calculator (CVS), care include oboseală și disconfort pentru ochi. Cercetările arată că între 50% și 90% dintre persoanele care lucrează la un ecran de calculator au cel puțin unele simptome.
Adulții care lucrează nu sunt singurii afectați. Copiii care se uită la tablete sau folosesc computere în timpul zilei la școală pot avea și ei probleme, mai ales dacă iluminarea și postura lor nu sunt ideale.
Primii care au de suferit din cauza ecranelor sunt ochii, iar primele simptome ale unor probleme sunt:
- usturime
- roşeaţă
- dureri de cap.
CVS este similar cu sindromul de tunel carpian și cu alte leziuni cauzate de mișcări repetitive pe care le puteți suferi la locul de muncă. Se întâmplă pentru că ochii tăi urmează același traseu la nesfârșit. Și se poate înrăutăți cu cât continui mișcarea mai mult timp.
Când lucrezi la calculator, ochii tăi trebuie să se concentreze și să se reorienteze tot timpul. Ei se mișcă înainte și înapoi în timp ce citiți. Este posibil să trebuiască să vă uitați în jos la hârtii și apoi să vă întoarceți în sus pentru a tasta. Ochii reacționează la imaginile care se mișcă și se schimbă constant, schimbând focalizarea, trimițând imagini care variază rapid către creier.
Toate aceste sarcini necesită un efort mare din partea mușchilor tăi oculari. Și pentru a înrăutăți lucrurile, spre deosebire de o carte sau o bucată de hârtie, ecranul adaugă contrast, pâlpâire și strălucire. Mai mult, este dovedit că clipim mult mai rar atunci când folosim un computer, ceea ce face ca ochii să se usuce și să vă încețoșeze periodic vederea în timpul lucrului.
Este mai probabil să aveți probleme dacă aveți deja probleme cu ochii, dacă aveți nevoie de ochelari, dar nu îi aveți, sau dacă purtați o rețetă greșită pentru utilizarea calculatorului.
Munca la calculator devine mai dificilă pe măsură ce îmbătrânești și lentilele naturale din ochi devin mai puțin flexibile. Undeva în jurul vârstei de 40 de ani, capacitatea de a vă concentra asupra obiectelor apropiate și îndepărtate va începe să dispară. Medicul oftalmolog va numi această afecțiune presbiopie, potrivit WebMD.
Din păcate, nu doar adulţii sunt afectaţi de această problemă, ci şi copiii sau adolescenţii, în special cei care au deja o problemă de vedere. Din fericire, există soluţii, şi respectând câteva reguli, ochii noştri pot fi protejaţi.
"Statul în exces, care se manifestă prin usturime, înroşirea ochilor, clipire în exces...apare ceea ce se numește uscăciune oculară. În plus, statul mult în față ecranelor, mai ales la dispozitivele mici, poate duce la oboseală oculară și imposibilitatea de a focaliza la distanță", spune Monica Apostolescu, medic oftalmolog.
Problema gravă la care duce privitul prea mult la ecrane
"Acest efort prelungit zile în șir, luni în șir, poate duce la instalarea unei miopii sau progresia miopiei.
Copiii sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces în față ecranelor.
Americanii au regulă 20:20: adică la fiecare 20 de minute să facem 20 de secunde pauză, timp în care să privim la peste 6 metri.
Dacă nu putem respecta asta, atunci la fiecare oră trebuie să privim la distanţă mare timp de 10 minute. În plus... putem să ne protejăm cu filtre de ecran. Pentru copiii care au ochelari există niște filtre pe lentilele ochelarilor. Şi mai este recomandat să folosim și lacrimi artificiale", a mai spus medicul.
Mai mult, medicii oftalmologi recomandă ieșirile în aer liber: "Culorile create de aceasta au un efect calmant asupra ochilor, iar faptul că ochii privesc la distanţă ajută ochii să se relaxeze. Deci nu veţi beneficia doar de aer curat, ci veţi preveni şi agravarea problemelor de vedere".
În ceea ce privește recomandările pe care medicii le au pentru părinți, ei spun că "atunci când trebuie să stea la calculator sau pe tabletă, setaţi un cronometru pentru a le aminti că trebuie să ia o pauză. Învăţaţi-i să alterneze cărţile digitale cu cele tradiţionale, pe hârtie. În cazul jocurilor video, este recomandat ca după fiecare nivel depăşit să ia o pauză de 20 de minute.
Sfătuiţi-i să nu folosească tableta sau calculatorul în afara casei sau în zonele puternic luminate şi să ţină dispozitivele digitale la minimum 18 centimetri de ochi. Ajutaţi-i să găsească alte modalităţi de a petrece timpul liber şi nu lăsaţi copiii sub vârstă şcolară să petreacă prea mult timp în faţa gadgeturilor", potrivit Observator News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.