Aerul condiționat, șase efecte asupra organismului. Drd. Norbert Wellmann: Poate acționa ca un declanșator

Monika Baciu |
Data publicării:
aerul conditionat - FOTO: Freepik@ kwangmoop
aerul conditionat - FOTO: Freepik@ kwangmoop

Utilizarea aerului condiționat poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra organismului uman, în funcție de modul în care este utilizat și de condițiile specifice. Folosirea acestuia poate declanșa unele afecțiuni.

Aerul condiționat poate reduce temperatura și umiditatea din interiorul unei încăperi, oferind un confort termic în perioadele caniculare sau în climatul cald.

Prin reducerea umidității aerului, aerul condiționat poate ajuta la menținerea unei hidratare adecvate a corpului, în special în condiții de căldură intensă.

Aerul condiționat, efecte negative

Drd. Norbert Wellmann, medic rezident pneumologie la Spitalul Victor Babeș Timișoara, arată care sunt cele șase efecte negative ale aerului condiționat.

"Deși aerul condiționat poate oferi un confort sporit în zilele cu temperaturi ridicate, este important ca persoanele cu boli pulmonare să fie conștiente de efectele potențiale ale folosirii acestuia și să ia măsurile necesare pentru a-și proteja sănătatea.

Aer uscat: Aerul condiționat reduce adesea nivelul de umiditate, ceea ce poate usca mucoasele din tractul respirator. Acest lucru poate agrava simptomele pentru persoanele cu afecțiuni precum astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și bronșita, prin creșterea inflamației, declanșând astfel dificultăți de respirație.

Vezi și: Mineralul necesar în cazul vârstnicilor. Reduce inflamația și menține funcționarea sistemului nervos

Infecții respiratorii: Sistemele de aer condiționat prost întreținute pot găzdui mucegai, bacterii și virusuri. Acești agenți patogeni pot fi circulați în aer, crescând riscul de infecții respiratorii, ceea ce poate fi deosebit de dăunător pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare.

Circulația alergenilor: Aerul condiționat poate circula alergeni precum acarienii, mătreața animalelor de companie și polenul. Pentru cei cu boli pulmonare, în special cei cu astm alergic, acest lucru poate declanșa simptome și agrava condiția lor", arată drd. Wellmann, medic rezident pneumologie la Spitalul Victor Babeș Timișoara, pe pagina de Facebook.

Vezi și: Cum se pune diagnosticul de diabet. Care sunt, de fapt, valorile glicemiei. Dr. Victor George: Asta înseamnă

Schimbările de temperatură, impact asupra organismului

Trecerea frecventă între temperaturi externe și cele controlate de aerul condiționat poate afecta sistemul imunitar al organismului și poate predispune la răceli sau alte infecții.

"Schimbări de temperatură: Schimbările bruște de temperatură, cum ar fi trecerea de la un mediu exterior cald la un spațiu rece, cu aer condiționat, pot cauza bronhoconstricție (îngustarea căilor respiratorii). Astfel pot apărea dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse la persoanele cu astm sau alte afecțiuni pulmonare.

Reducerea eliminării mucusului: Aerul uscat de la aerul condiționat poate îngroșa mucusul, făcând mai dificilă eliminarea acestuia pentru persoanele cu boli pulmonare, ducând astfel la acumularea de mucus și creșterea riscului de infecție sau agravarea stării lor.

Exacerbarea simptomelor: Pentru unele persoane cu boli pulmonare, aerul rece în sine poate acționa ca un declanșator, cauzând simptome precum tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație", mai notează drd. Norbert Wellmann, medic rezident pneumologie.

Vezi și: Medicamentul banal care afectează ficatul. Dr. Tudor Ciuhodaru: Toxicitate ridicată. Este cea de-a doua cauză de transplant hepatic la nivel mondial

Reducerea riscurilor

Aer condiționat - FOTO: Freepik@kukova

Utilizarea aerului condiționat poate aduce beneficii semnificative în confortul zilnic, dar este important să fie utilizat cu măsură și să fie ajustat în mod corespunzător pentru a minimiza eventualele efecte negative asupra sănătății. Dr. Norbert Wellmann a explicat cum pot fi reduse aceste riscuri.

"Controlul umidității: utilizați un umidificator pentru a menține un nivel confortabil de umiditate în spațiile cu aer condiționat.

Întreținere regulată: asigurați-vă că sistemele de aer condiționat sunt curățate și întreținute regulat pentru a preveni acumularea și circulația agenților patogeni și alergenilor.

Calitatea aerului: utilizați purificatoare de aer pentru a reduce alergenii și alți iritanți din aer.

Ajustări graduale de temperatură: evitați schimbările bruște de temperatură. Ajustați-vă treptat la medii mai reci pentru a reduce riscul de bronhoconstricție.

Hidratare corespunzătoare

Evitarea expunerii directe: poziționați-vă departe de fluxul direct de aer pentru a preveni ca aerul rece să declanșeze simptome.

Prin luarea acestor măsuri de precauție, persoanele cu boli pulmonare pot minimiza impactul negativ al aerului condiționat asupra sănătății lor respiratorii", mai explică drd. Wellmann Norbert- medic rezident pneumologie la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel