Aerul condiționat, asociat cu bolile de piele și alergiile. La ce trebuie să fiți atenți când folosiți aparatul

Sonia Baciu |
Data publicării:
aerul conditionat. FOTO: Freepik @eakrin
aerul conditionat. FOTO: Freepik @eakrin

Care este temperatura ideală la care trebuie fixat aerul condiționat. Filtrele murdare ne pot expune la o multitudine de boli, respiratorii sau de piele.

Aerul condiționat este aproape indispensabil în perioada caldă, atât acasă, dar și la birou sau prin marile centre comerciale.

Pe de o parte acestea pot asigura un conform în ceea ce privește temperatura, care trebuie setată cu cel mult 10 grade Celsius sub cea din exterior pentru a ne proteja sănătatea pe timpul verii și pentru a nu suferi șocuri termice la trecerea de la cald la rece și invers, dar și poate să ne protejeze de poluarea atmosferică regăsită mai ales în marile orașe.

Pentru a putea atinge aceste două obiective, care contează pentru starea de sănătate, este important ca filtrele unităților de aer condiționat să fie curățate adecvat. În caz contrar, ne putem expune unor boli respiratorii, precum alergiile și astmul, dar și la o uscăciune a pielii.

”Majoritatea oamenilor din țările industrializate își petrec până la 90% din timp în interior, așa că este important să recunoaștem riscurile pentru sănătate ale expunerii la interior și ale poluanților.

În general, riscurile pentru sănătate cauzate de expunerea la aerul condiționat sunt scăzute și mai mult asociate cu unitățile de aer condiționat întreținute necorespunzător”, a declarat dr. Lauren Eggert, medic pneumolog și alergolog la Stanford Health Care, notează Very Well Health.

Aerul condiționat și bolile la care ne expunem

Unele dintre riscurile potențiale pentru sănătate ale aerului condiționat sunt legate în mod specific de calitatea și curățenia filtrelor.

Filtrele murdare pot fi contaminate cu mucegai, ciuperci sau alte microorganisme, iar acestea pot duce la probleme de respirație în cazul persoanelor care sunt sensibile la mucegaiuri.

Studiile au constatat că utilizarea unui filtru pentru întreaga casă (WHF) cu un filtru de unică folosință de înaltă eficiență MERV 12 (Minimum Efficiency Report Value) este eficientă în eliminarea particulelor mici care pot declanșa crize de astm.

Cu toate acestea, filtrele pot fi un rezervor pentru declanșatorii de astm dacă nu sunt întreținute corespunzător.

Alergia la mucegai

Umezeala din interiorul casei și umiditatea ridicată sunt condițiile perfecte pentru dezvoltarea sporilor de mucegai care pot circula fără opreliști prin casă.

Respirarea sporilor de mucegai poate duce la o serie de simptome respiratorii superioare, printre care:

- nas înfundat

- respirație șuierătoare

- dificultăți de respirație

- febră

- tuse.

Persoanele cu astm și cele care sunt alergice la mucegai prezintă un risc crescut de îmbolnăvire din cauza expunerii la mucegai în interior.

În cazul în care vă confruntați cu astfel de simptome, indicat este să vă prezentați la medicul de familie sau la specialist (alergolog) pentru a efectua teste care pot determina alergia la mucegai.

Și desigur, să curățați filtrele aerului condiționat și să eliminați sursa de umezeală din casă.

Vezi și: Tranzitul intestinal lent, semn al mai multor boli. Unele pot fi chiar psihice. 6 semne care reprezintă o urgență

Răspândirea bolilor transmise prin aer

Aparatele de aer condiționat pot favoriza circulația de particule și contaminanți periculoși dacă filtrele nu sunt curățate sau nu sunt prevăzute cu sisteme de filtrare pentru eliminarea virușilor, bacteriilor sau poluanților atmosferici infecțioși.

Studiile au arătat că a avea un filtru performant este esențial pentru a preveni îmbolnăvirile, inclusiv virusul SARS-CoV-2.

Boala legionarilor, un tip de pneumonie cauzată de bacteria Legionella pneumophila, este cea mai cunoscută boală care se poate răspândi prin apa contaminată de la un sistem de aer condiționat.

Fluctuațiile de temperatură, asociere cu bolile respiratorii

Trecerea de la căldura de afară la răcoarea dată de aerul condiționat din spațiile închise poate avea un impact negativ asupra tractului respirator, în special în cazul persoanelor care au afecțiuni pulmonare cronice, cum ar fi astmul și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

Un studiu a demonstrat că expunerea la o scădere bruscă de 5 grade poate duce la o accentuare a simptomelor respiratorii, motiv pentru care specialiștii recomandă ca aerul condiționat să fie setat cu cel mult 10 grade Celsius sub cea din exterior.

Vezi și: Varicele, cauze și complicații. Când este necesară intervenția chirurgicală. Dumitraș: Are indicația absolută

Sănătatea pielii

O altă problemă cu care ne putem confrunta atunci când folosim aerul condiționat are legătură cu sănătatea pielii.

Concret, prin acțiunea aerului condiționat, de eliminare a căldurii și scădere a umidității, pielea noastră se poate usca și poate accentua afecțiunile acesteia, cum ar fi dermatita atopică (eczemele) și xeroza senilă (piele aspră, uscată, cu mâncărimi).

”Când pielea noastră este uscată, bariera care sigilează umiditatea a fost întreruptă și trebuie refăcută”, spune dermatologul Megan Poynot Couvillion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel