Conf. dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat că siremobilul pentru angiografie intraoperatorie, descoperit întâmplător în luna mai, într-o magazie a spitalului, se află în etapa finală a procesului de autorizare şi în cel mai scurt timp urmează să fie introdus în circuitul medical.
Găsit după 4 ani, nimeni nu știa de el
„Vă reamintesc că eu şi directorul medical am găsit acest aparat într-o zonă administrativă a spitalului, era un aparat achiziţionat în luna noiembrie a anului 2014, care a stat într-o cutie fără să fie pus în funcţiune. Acum sunt depuse toate documentele pentru autorizarea la CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), deci suntem în etapa finală a procesului de autorizare şi în cel mai scurt timp urmează să îl introducem în circuitul medical firesc, din care a lipsit nejustificat în ultimii patru ani. Vestea bună este că descoperirea absolut întâmplătoare a acestui aparat salvează o sumă importantă din bugetul de investiţii pentru anul în curs, deoarece, neştiind că există, a fost inclus încă de anul trecut în planul de achiziţii pentru 2018”, a declarat ea.
Întrebată cum a fost posibil ca acest aparat să fie „uitat” într-un spațiu administrativ timp de 4 ani, managerul a explicat că a chestionat toți angajații din departamentul administrativ și nimeni nu știa de el.
„Mi s-a spus că cei care l-au achiziționat nu mai lucrează la Spitalul Universitar (...) Au fost la Comisia de disciplină cei implicaţi şi au relatat că nu ştiau, şi că aceia care ştiau nu mai sunt astăzi angajaţi ai Spitalului Universitar. (...) Deocamdată, nu (a fost sancţionat nimeni, n.r.) Aşteptăm concluziile Corpului de control şi măsurile pe care dumnealor le dispun", a explicat Adriana Nica.
Se așteaptă avizarea lui
Ca să poată fi folosit de acum încolo, aparatul trebuie avizat de CNCAN.
„Eu l-am găsit în anul acesta, în luna mai, cu domnul director medical, într-o zonă administrativă a spitalului, zonă care trebuia supusă unui proces de igienizare. (...) Nu era într-o zonă în spital, era într-o zonă administrativă (...) am găsit în acea magazie o cutie şi am întrebat 'Ce este cu acea cutie?'. (...) Personal am luat legătura cu firma distribuitoare a acelui aparat, am constatat că nu mai există, că a dat faliment şi reprezentanţa firmei respective în România a fost preluată de altcineva şi am solicitat acelei firme, care a preluat distribuţia în România, să vină şi să ne facă o verificare a acelui aparat ca să putem întocmi toate documentele necesare în vederea trimiterii spre avizare CNCAN”, a declarat Nica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.