Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o maşină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, şeful comisiei, joi, la evenimentul "Profit Health.forum - Sănătatea nouă".
"În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară şi, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care punem accent pe omul sănătos. (...) Punem accent pe modul în care servicii de sănătate se pot direcţiona direct către persoana care le solicită.
Pentru asta am imaginat aşa-numitul birou mobil de acces la servicii de sănătate, care de fapt este o maşină cu medic, dar în interiorul acelei maşini cu medic există o serie de echipamente de tip 'Point of care'.
Aceste echipamente dau posibilitatea medicului respectiv ca la faţa locului, acasă la persoana respectivă care a solicitat printr-un asistent medical virtual, într-o platformă să i se facă analize de care are nevoie şi, respectiv, să i se urce aceste analize într-un cloud, unde să fie analizate de către specialişti şi specialiştii să-i dea un verdict instantaneu", a afirmat preşedintele Comisiei de sănătate, potrivit Agerpres.
Senatorul a spus că pentru această propunere este nevoie de dezvoltarea portalului pacientului şi al medicilor, astfel încât toţi medicii să fie incluşi într-un cloud pe specialităţi.
"Asta înseamnă că trebuie să dezvoltăm portalul pacientului, că trebuie să dezvoltăm portalul medicilor. (...)
Toţi medicii vor fi incluşi într-un cloud pe specialităţi, de sus până jos. Asistentul virtual prea informaţia de la medic de pe biroul mobil şi îi arată unde este cel mai apropiat medic cu cabinet deschis şi cu orar accesibil pentru persoanele respective, pe care să îl ia să-l ducă şi să fie examinat. În acest fel dispar ceea ce înseamnă listele de aşteptare", a explicat medicul.
Potrivit acestuia, ar fi necesare 117 unităţi de birouri medicale mobile la nivelul ţării, care ar urma să ofere fiecare aproximativ 20.000 de servicii pe an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.