Adrian Grecu, APMGR: Nu trebuie să existe nicio temere privind medicamentele biosimilare

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Adrian Grecu, președintele APMGR. Foto: DC MEDICAL
Adrian Grecu, președintele APMGR. Foto: DC MEDICAL

Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a fost invitat în ediția specială a Interviurilor comune DC NEWS și DC MEDICAL. El a vorbit despre biosimilare și calitatea acestor medicamente de ultimă generație.

Tema diferențelor dintre medicamentele originale și cele biosimilare a stârnit, pe nedrept, unele controverse. Adrian Grecu, Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a explicat EXCLUSIV pentru DC News și DC Medical de ce acest mit ar trebui distrus pentru totdeauna.

„Medicamentele biologice sunt, cum am putea spune, ultima tehnologie în medicație, produse mult mai complexe, făcute din celule vii. Sunt niște proteine foarte complexe, nu foarte simplu de produs, care necesită investiții semnificative în tehnologie, în cercetare, ca să poată fi produse. Din acest motiv, medicamentele biologice sunt și foarte costisitoare pentru un sistem de sănătate. Și atunci, la fel ca în industria de medicamente tradiționale, odată ce patentul a expirat, când originatorul și-a amortizat investiția, se aprobă copiile produselor biologice, ceea ce se numește biosimilar. Pentru că, produsul, fiind atât de complex, niciodată nu va fi identic”, a explicat el.

De altfel, a mai precizat președintele APMGR, cuvântul „biosimilar” are o conotație negativă, cu toate că chiar și medicamentul original diferă de la o șarjă la alta. „Fiind un produs atât de complex, până la urmă nici originalul de acum un an nu este la fel cu originalul de astăzi. Fiecare șarjă este unică”, a menționat el.

Cum se produc medicamentele biologice

Adrian Grecu a mai arătat, în cadrul emisiunii, care este procesul tehnologic prin care se produc aceste medicamente și de ce au prețuri atât de mari. „Produsele biologice, medicamentele biologice, sunt medicamente, dar nu sunt sintetizate chimic. Ele se «nasc», cresc în culturi speciale, tehnologice, biologice și sunt extrase din culturile respective, produsul purificat biologic. E o tehnologie mult mai complexă și diferită față de cea a medicamentelor tradiționale. Oarecum similare vaccinului, pentru că vaccinul este un produs biologic”, a explicat el.

Întrebat despre tehnologia folosită, președintele APMGR a spus că pentru aceste culturi sunt folosite niște reactoare speciale, unde se creează condiții speciale. 

Biosimilarele, la fel de bune ca și originalele

Despre calitatea acestor medicamente, el a declarat că ideea că biosimilarele ar fi doar o „copie” a originalului care ar avea o calitate mai slabă, nu are de fapt niciun fel de susținere reală. „Atunci când zicem biosimilar, ne gândim ca la o copie a biologicului și are cumva o conotație negativă, că n-ar avea aceeași calitate. Desigur că ăsta este un mit care trebuie cât mai curând distrus. De mai bine de 12 ani, în Europa există experiența a ceea ce spunem noi 700 milioane/zile/pacienți, de utilizare a biosimilarelor. Deci 700 milioane/zile/pacienți, în Europa s-au folosit biosimilarele și nu s-a observat nicio reacție adversă, niciun efect neprevăzut, altul decât cel care există și pentru medicamentul biologic. Deci, comportamentul este absolut același, nu a fost nicio probemă de-a lungul timpului”, a mai arătat el.

Costuri mai mici

Pe de altă parte, nici costurile nu tebuie scăpate din vedere, dacă ne referim la biosimilare.

„Aș zice, pentru că sunt produse din celulele vii, pentru că sunt produse de o altă companie decât cea care a descoperit inițial produsul biologic, există această reticență, această neîncredere la nou, că nu ai garanția că e la fel de bun ca și medicamentul original. Cred că temerea asta de necunoscut, de ce înseamnă inovație în tehnologie, va mai lua ceva timp, până și medicii și pacienții se vor mai familiariza puțin cu medicamentele biosimilare. Dar, altfel, e dovedit științific, cu experiența practică, nu trebuie să existe nicio temere din punct de vedere medical, clinic, între un medicament biologic orginal și medicamentul biosimilar și, sigur că diferența cea mare pe care o aduce medicamentul biosimilar este aceea că vine la prețuri mult mai accesibile, pentru simplul motiv că acea companie nu are investiția aceea din urmă, pentru că durează 10-12 ani să dezolte un medicament biolgic.Totuși, are o investiție de sute de milioane de euro, într-o tehnologie necesară să faci medicament biosimilar, pentru că nu este la fel ca și cea clasică. E mult mai costisitoare, necesită mult mai multă tehnologie și tehnologie înaltă, și atunci sigur că și costul, chiar și pentru un medicament biosimilar, este ridicat, dar nu este la fe ca cel al unui producător original, care a lucrat și la dezvoltarea produsului respectiv”, a mai spus el.

Medicamenele biologice au apărut pe piață în urmă cu peste 20 de ani, sunt, practic, produse noi pe piață. După expirarea patentului producătorului original, celelalte companii pot să producă medicamentul, de obicei, la prețuri mult mai mici.

În ce patologii ar putea fi folosite similarele, în România, dar și de ce dispar medicamente de pe piață, vedeți în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel