Adoptat de Parlament: acces gratuit și nediscriminatoriu la serviciile medicale pentru copiii fără CNP

Propunerea legislativă prin care se asigură gratuit accesul la servicii de sănătate pentru copiii fără CNP, inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan, a fost supusă la vot miercuri, 18 septembrie, în Camera Deputaților – 281 de voturi pentru, în unanimitate. Propunerea legislativă va trimisă Președintelui pentru a fi promulgată și pentru a deveni lege.

Conform acestei inițiative, toți copiii din România vor avea acces gratuit și nediscriminatoriu la servicii de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu. Aceste drept este prevăzut deja atât de Constituția României, cât și de legislația privind sănătatea și drepturile pacientului, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate. De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, reprezentanții unităților medicale vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal, se arată într-un comunicat remis presei.

„Intenția noastră este aceea de a reduce cât mai mult posibil numărul copiilor care nu dețin un certificat de naștere și, prin urmare, un cod numeric personal. Acești copii nu sunt vinovați cu absolut nimic pentru situația în care se află, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. După obținerea acestor documente, copiii vor intra în legalitate și vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constituție, ca orice alt cetățean cu acte." susține deputata Bîzgan, inițiatoarea acestei propuneri.

Potrivit iniţiatoarei legii, dintre efectele pe care le-au avut în vedere parlamentarii care au inițiat această lege, merită amintite atât cele imediate, respectiv identificarea copiilor care nu au cod numeric personal și care nu există din punct de vedere legal, cât și efectele pe termen lung - lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane.

„Legislația în vigoare conferă tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani – dar acest drept nu poate fi exercitat de fapt în absența documentelor de identitate și a CNP-ului", a explicat Roxana Mînzatu, actual Ministru al Fondurilor Europene și coinițiatoare a acestei propuneri.

Concret, propunerea garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP. Astfel, sunt clarificate o serie de situații des întâlnite, în care persoanele din categoriile menționate primeau îngrijirile medicale dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistență. Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane. Aceste persoane vor începe imediat procesul de înregistrare și eliberare a documentelor de identitate, urmând ca apoi să beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetățean cu acte, în condițiile stipulate de lege.

Numărul persoanelor fără acte de identitate este în continuare necunoscut, deoarece aceste persoane nu sunt luate în evidență. În 2016, Ministerul Afacerilor externe a aproximat că în România există peste 160 000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10 000 nu au avut niciodată certificat de naștere. Cauzele sunt multiple: fie sunt copii ai căror părinți nu au acte de identitate, fie sunt copii abandonați, fie părinții au acte de identitate, însă nu fac demersurile necesare.
Această inițiativă a fost semnată de peste 160 de parlamentari din toate formațiunile politice, fiind unul dintre multiplele proiecte legislative propuse de deputata independentă Bîzgan care au avut susținere transpartinică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel