Mai bine de jumătate dintre adolescenții participanți la studiu au arătat că fumează. Mai precis, aproape 53% dintre cei întrebați, potrivit stirileprotv.ro, care citează un studiu la care au participat peste 10.000 de copii. Deși unii spun că fumează între 10 și 20 de țigăripe zi, peste un sfert dintre ei spun că deja sunt dependenți de nicotină.
Și vârsta la care au început să fmeze este foarte mică. Potrivit datelor citate de aceeași sursă, cei mai mulţi au început să fumeze la 14 ani, 17%, iar aproape 6% dintre ei, înainte să împlinească 12 ani.
Mihai Copaceanu, psiholog, realizatorul studiului, a spus: “Adolescenţii români fumează mai mult decât media europena. 28% mi-au spus că se simt deja dependenţi. Aşa ne vom trezi peste 15-20 de ani cu o societate mult mai bolnavă.”
Din păcate, datele studiului arată că pentru foarte mulți dintre cei care au răspuns la întrebări, fumatul nu mai este doar o joacă.
Aproape 20% din cei chestionaţi au spus că fumează 10 ţigări zilnic, iar 4% dintre ei au spus că fumează 20 de ţigări pe zi.
La întrebarea “de ce?”, majoritatea copiilor au răspuns că „fumează pentru a se distra”.
Efectul mesajelor subliminale
Specialiștii spun că adolescenții care au ajuns să fumeze peste 10 țigări pe zi nu mai fumează doar pentru a se distra și că, de vină ar fi mesajele subliminalepe care copiii le primesc în soceitate.“Acest consum de tutun a fost normalizat de-a lungul anilor, a fost promovat, marketat. Copilul creşte cu ideea că este ceva normal să fumezi, ceea ce este foarte grav. Este cu atât mai dramatic cu cât nicotina are efecte ireversibile asupra creierului în formare în adolescenta, ceea ce se întâmplă la nivel cerebral în acea perioadă nu mai poate fi reparat niciodată”, a spus Ramona Brad, reprezentanta Asociației Generația România Sănătoasă 2035.
Liliana Dorobat, medic la Agenţia Naţională Antidrog, a precizat că fumatul afectează organele interne, provoacă greaţă, vărsături, lipsa de concentrare, iar pe termen lung poate duce la cancer pulmonar.
Cifrele ne plasează pe locul 4 în UE la numărul de fumători tineri, însă față de SUA, avem de cinci orimai mulți fumători din această categorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.