Adolescenții expuși violenței de la TV și a celei din filme, care mai și fac parte din familii conflictuale, au risc mare de a dezvolta comportamente agresive, potrivit unui nou studiu efectuat de cercetătorii de la trei universități din SUA.
În special, risc mare pentru tendințe agresive au cei care, de asemenea, au niveluri ridicate de impulsivitate, a concluzionat echipa de cercetători care a realizat studiul publicat online, în jurnalul Aggressive Behavior.
Cercetarea - bazată pe un sondaj on-line cu aproximativ 2.000 de adolescenți participanți, care aveau vârste cuprinse între 14-17 ani, în egală măsură afro-americani și albi - a constatat, de asemenea, că monitorizarea parentală, mai mult pentru adolescenții albi, ajută la protejarea contra comportamentului agresiv.
Importanța controlului exercitat de părinți
„Contabilizând toți factorii de risc pe care i-am luat în considerare în acest studiu, monitorizarea parentală a continuat să aibă un efect protector puternic", a spus autorul principal Atika Khurana, profesor la Universitatea din Oregon, director de programe postuniversitare, într-un material furnizat de instituția de învățământ superior.
„A fost destul de interesant faptul că, pentru adolescenții care au avut un nivel ridicat de expunere la violența în mass-media, conflictul familial, impulsivitatea și căutarea de senzații tari, monitorizarea parentală a continuat să ofere un efect protector împotriva tendințelor agresive", a spus ea.
Agresivitatea adolescenților și factorii de risc
Studiul, a spus Khurana, a căutat să ofere o perspectivă nuanțată asupra rolului unic și combinat al diferiților factori de risc și de protecție, inclusiv expunerea la violența media și implicarea părinților, asupra agresivității adolescenților.
Cercetarea a presupus monitorizarea adolescenților în timp ce vizionau 29 de filme de top din 2014 și 34 de filme orientate spre cultura afro-americană, din 2013 și 2014, precum și vizionarea celor mai bune 30 de emisiuni de televiziune din sezonul 2014-15, toate acestea fiind codificate pentru a cuantifica actele de violență apărute în decurs de cinci minute.
Ce i-au întrebat
Adolescenții au fost întrebați la ce show s-au uitat, de câte ori l-au văzut pe fiecare și dacă s-au angajat recent într-o luptă fizică, schimb agresiv de replici și vreo formă de agresiune online, pentru a mărura agresivitatea.
Pentru a măsura conflictul familial, adolescenții au fost întrebați dacă viața lor de acasă implică critici, lovituri aplicate de unii altora, blesteme, certuri, dacă vreun membru al familiei aruncă cu lucruri prin casă când e furios. De asemenea, adolescenții au răspuns la întrebări despre cât de des părinții lor petrec timp sau discută cu ei, dacă se angajează în activități distractive și iau masa, în familie.
Alte întrebări au urmărit supravegherea parentală a vizionării mass-mediei, cum ar fi restricționarea și interzicerea vizionării violenței și a conținutului pentru adulți la TV sua în filme; dacă poartă discuții cu părinții despre violența la TV sau în filme, care deseori nu are consecințe, comparativ cu ramificațiile violenței în viața reală. Impulsivitatea și nivelurile de căutare a senzațiilor tari au fost măsurate utilizând chestionarele de auto-raportare utilizate pe scară largă.
Violența media, factor de risc de sine stătător
„Violența mediatică este un factor de risc cunoscut pentru agresiunea la adolescenți", a spus Khurana. „Scopul a fost acela de a vedea cât de puternic un factor de risc este în comparație cu alți factori de risc și de protectie, și modul în care operează în tandem cu acești factori".
Violența media, în sine, au concluzionat cercetătorii, este un factor de risc puternic pentru agresiune, chiar și atunci când adolescenții nu au niciun alt factor de risc sau aceștia sunt foarte scăzuți. „Efectul este fără îndoială mai mare dacă aveți și alți factori de risc, cum ar fi conflictul în familie și impulsivitatea, dar este totuși semnificativ", a spus Khurana.
Contează cum le vorbesc părinții
În timp ce supravegherea parentală a fost asociată cu niveluri mai scăzute de agresivitate, acest studiu, a spus ea, as-a bazat numai pe o auto-raportare a adolescenților, într-o singură rundă de colectare a datelor. Un studiu longitudinal este necesar pentru a clarifica cât de puternic implicarea părinților influențează comportamentul agresiv, în timp, și dacă poate modifica efectul expunerii la violența din mass-media.
„Stilul de comunicare (al părinților, n.r.) este de asemenea important" a spus Khurana. „Stabilirea limitelor, dar care să permită și o anumită autonomie și independență, este vitală".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.