Fetița Adinei Postelnicu și a lui Glance a fost diagnosticată cu astigmatism, iar artista a făcut dezvăluirea în direct.
"Nu a văzut niciodată imaginea clară de când s-a născut", spune Adina Postelnicu, cunoscută ca Adina de la Heaven.
Micuța Zaynab are 3 ani și jumătate, iar în urma unui consult oftalmologic părinții ei au aflat că are astigmatism hipermetropic compus, o formă ereditară de astigmatism, pe care a moștenit-o de la rudele din partea tatălui.
Astigmatismul este un defect de refracție care apare atunci când corneea nu are aceeași curbură în toate părțile sale și, prin urmare, lumina care intră în ochi este proiectată în puncte diferite pe retină.
Astigmatismul hipermetropic este un tip de astigmatism ce se întâmplă atunci când unul sau ambele meridiane principale ale ochiului se focalizează ca hipermetropie, adică în spatele retinei.
Două tipuri de astigmatism hipermetropic:
- astigmatismul hipermetropic simplu: Se întâmplă atunci când o axă se focalizează pe retină și cealaltă axă se focalizează în spatele acesteia.
- astigmatismul hipermetropic compus: Se întâmplă atunci când cele două axe ale ochiului se focalizează în spatele retinei.
"De vreo 2 săptămâni poartă și ea ochelari, ca și mami. De data asta a moștenit-o pe bunica și pe străbunica ei din partea tatălui. Am avut un șoc când mi s-a spus că are astigmatism hipermetropic compus. Este ereditar, practic ea nu a văzut niciodată imaginea clară și născându-se așa, pentru ea era o normalitate, nu știa că e ceva în neregulă", a declarat Adina Postelnicu în emisiunea Teo Show.
Astfel de afecțiuni ajung să fie descoperite târziu, dacă părinții nu sunt atenți la anumite semnale.
"Pe ea o afectează să vadă de aproape, așa că am observat-o cum își apropia telefonul de ochi. Am văzut inițial asta la mulți copii, dar într-o zi, era în cameră, i-am adus vitaminele acelea în formă de ursuleți și m-a întrebat ce e. Și nu înțelegeam de ce nu observă. Iar când s-a apropiat abia și-a dat seama: Aaa, ursulețul!. În acel moment i-am făcut programare și am mers la medic cu ea", a povestit Adina Postelnicu.
Ochelarii, singura soluție pentru copiii cu astigmatism hipermetropic compus
Ochelarii sunt unica soluție pentru copiii care primesc acest diagnostic, iar cu cât diagnosticul este descoperit mai repede, cu atât șansele de a ameliora sau vindeca astigmatismul în timp sunt mai mari.
"A fost un șoc pentru mine. Nu m-am așteptat ca dioptriile să fie atât de mari, 3.75 cu plus. Vom fi nevoite să mergem din 6 în 6 luni la control și să sperăm că în timp se va regla. În cazul în care nu își va reveni după ce va purta ochelarii, după 18 ani vom încerca și operația.
Ochelarii i-a suportat destul de bine pentru vârsta ei. Nu i-a mai dat jos decât seara, când merge la culcare. A doua zi și i-a pus din nou, ceea ce în mod clar simte și ea o schimbare cu ei și vede mult mai clar acum.
În perioada în care mergeam la control am întrebat-o la un moment dat ce culoare la ochi am, iar ea îmi spunea că alb cu maro. După ce i-am pus ochelari, am întrebat-o din nou și mi-a spus alb cu verde și cu maro", mai spus artista, care a dezvăluit că și ea suferă de miopie.
Adina Postelnicu se confruntă și ea cu probleme de vedere, iar situația s-a agravat după ce a născut.
"Eu sunt mioapă, nu văd de la distanță, dar din cauză că pe vremea mea se râdea de cei cu ochelari, eram numiți "aragaz cu patru ochi", nu i-am mai purtat. La mine dioptriile s-au mărit după ce am născut, fiindcă am născut natural și se întâmplă adesea acest lucru în cazul persoanelor mioape.
Aveam -0,50 și după ce am născut am avut 1,75. Nu mai vedeam scrisul la televizor.
Știu ce înseamnă bullying-ul, așa că încerc să am și cu Zeynab niște discuții pe tema aceasta. Sunt curioasă care va fi reacția colegilor de la grădiniță când se va reîntoarce acum, în martie, însă după cum o văd eu, ea este foarte sigură pe ea", a mai povestit Adina Postelnicu.
Astigmatismul hipermetropic poate provoca următoarele simptome:
- Vedere încețoșată la orice distanță.
- Imagine distorsionată a obiectelor.
- Dureri oculare.
- Dureri de cap.
- Oboseală vizuală.
- Strabism la copii.
Cauzele și tratamentului astigmatismului hipermetropic
Cauza astigmatismului hipermetropic este reprezentată de neregularitatea curburii corneei care face ca lumina să se focalizeze în mai multe puncte de pe retină în același timp. Neregularitatea corenei face ca una sau ambele axe ale ochiului să nu se proiecteze pe retină și, în cazul astigmatismului hipermetropic, una sau ambele linii focale sunt focalizate. în spatele retinei.
Defectul corneei de est este vinovat de vederea încețoșată sau deformată la orice distanță.
În prezent, astigmatismul hipermetropic poate fi tratat cu ochelari sau lentile de contact care corectează deformarea corneei și problemele de focalizare.
Cu toate acestea, pe lângă utilizarea ochelarilor, poate fi corectat definitiv prin operația de astigmatism ca și alte defecte de vedere precum miopia și/sau hipermetropia.
Operația oftalmologică cu laser pentru corectarea astigmatismului hipermetropic durează zece minute pentru fiecare ochi, se efectuează sub efectele anesteziei topice aplicate în picături și sunt ambulatorii.
În toate opțiunile chirurgicale se obține corectarea astigmatismului hipermetropic în totalitate, iar îmbunătățirea vizuală se poate începe să se observe la patru ore după operație.
Astigmatismul hipermetropic la copii
În etapa copilăriei, structura oculară se află încă în faza de dezvoltare, deoarece procesul de creștere și formare a globului ocular nu se termină decât la 18 sau 21 de ani.
Din acest motiv, pentru a fi eligibil pentru o operație refractivă, este necesar ca persoana să aibă cel puțin 18 ani. În caz contrar, există riscul ca problema să reapară după operație.
Astigmatismul hipermetropic la copii se corectează cu ochelari prevăzuți cu lentile torice, sau cu lentile de contact torice, care ajută la modelarea curburii corneei pentru a compensa defectul de focalizare.
De asemenea, este important să se viziteze regulat oftalmologul, deoarece această tulburare poate interfera cu procesul de învățare al copiilor la școală.
Pentru aceasta, verifică vederea cel puțin de două ori pe an pentru a face corecțiile pertinente la ochelari sau lentile de contact și pentru a asigura o vedere bună pentru pacient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.