Vezi și:
Adicția este o afecțiune cronică ce afectează atât creierul, cât și comportamentul unui om, determinând o dorință intensă și incontrolabilă de a consuma o anumită substanță sau de a repeta un anumit comportament.
În timp, această dorință poate duce la modificări ale circuitelor neuronale, ceea ce face dificilă renunțarea, chiar și în fața consecințelor negative.
"Sănătatea mintală în România este un loc în care nu prea intră soarele vizibilității publice și cred că motivul principal pentru care se întâmplă asta e acela să felul în care se întâmplă lucrurile e diferit de felul în care se întâmplă lucrurile în restul medicinei.
În restul medicinei avem spitale, cabinete, tratamente de cele mai multe ori medicamentoase sau instrumente, pacientul vine, este tratat, pleacă...
În psihiatrie modelul a fost acesta și în continuare este acesta, din păcate. Dar lucrurile în lumea civilizată s-au schimbat în ultimii 50 de ani, masiv.
Paturile s-au transformat în scaune! Psihiatria s-a transformat dintr-o ramură medicală de spital, de ospiciu, într-o ramură medicală comunitară. Îngrijirile s-au transformat major din îngrijiri spitalicești și medicamentoase în îngrijiri medicamentoase și psiho-sociale. Aici este locul unde noi am pierdut trenul, pentru că nu avem aceste îngrijiri psiho-sociale.
Practic, s-a adăugat această defazare a psihiatriei care a rămas blocată în vechile azile psihiatrice care majoritatea au 100 de ani", a declarat Eugen Hriscu, Psihoterapeut, Psihiatru, Specialist în medicina adicțiilor / Alumnus Aspen, în cadrul Aspen Healthcare Summit 2024.
Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia" e un azil psihiatric?
Spitalul Obregia, situat inițial în afara Bucureștiului, a fost creat pentru a izola persoanele cu problemele mintale de societate.
După anul 1989, în contextul apariției drogurilor din România, reacția societății a fost de respingere, iar problema adicțiilor a fost transferată către Poliție.
În prezent, Agenția anti-drog funcționează sub Ministerul Afacerilor Interne, ceea ce face ca tratamentulși pevenirea adicțiilor să fie gestionat de polițiști, lucru care creează o situație paradoxală, în care polițiștii, responsabili de combaterea infracțiunilor, se ocupă și de prevenirea și tratarea bolnavilor, care sunt adesea considerați infractori.
"Obregia era un spital în afara Bucureștiului. Era modelul în care nebunul trebuia izolat de societate și trimis undeva departe de ea. Era un loc în afara orașului unde trebuiau duși nebunii.
După 1989, cu această moștenire, drogurile, moartea albă... în momentul în care drogurile au apărut în România s-a produs o reacție de respingere masivă și subiectul a fost aruncat în brațele Poliției. Și ne aflăm în continuare în această situație. Agenția anti-drog este o direcție în cadrul MAI.
Practic adicțiile sunt singura boală în care tratamentul este administrat de polițiști. Prevenirea bolii este administrată de polițiști.
Este și o boală în care bolnavul este infractor de drept penal, deci ne aflăm în situația în care instituția însărcinată să-i prindă și să-i bage la închisoare e instituția însărcinată să facă prevenire și tratament", a mai spus Eugen Hriscu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.