ADHD și autismul: ce au în comun cele două boli, descoperirea cercetătorilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Gene
Gene

Cercetătorii au descoperit că autismul și ADHD au schimbări în aceleași gene. Noile cunoștințe se referă direct la cauzele biologice ale celor două tulburări psihice ale copilului.

 

Cercetătorii proiectului național de psihiatrie iPSYCH au descoperit că autismul și ADHD au schimbări în aceleași gene. Noile cunoștințe se referă direct la cauzele biologice ale celor două tulburări psihice ale copilului.

În Danemarca, aproximativ un procent dintre școlari au autism și de la 2 până la 3% sunt diagnosticați cu ADHD. Autismul și ADHD sunt tulburări de dezvoltare diferite, dar pot avea anumite simptome comune. De exemplu, copiii cu autism pot demonstra un comportament violent sau agresiv, pot fi impulsivi și au probleme în școală și în relațiile sociale - și aceiași simptome pot fi împărtășiți de copiii cu ADHD.

Cercetătorii de la iPSYCH, cel mai mare proiect de cercetare din Danemarca în domeniul psihiatriei, au descoperit acum că similitudinile dintre cele două diagnostice pot fi legate de modificări ale acelorași gene. Noul studiu este cel mai mare studiu de până acum al mutațiilor rare în genomul persoanelor cu ADHD și autism.

„Faptul că mutațiile se găsesc în aceeași măsură și în aceleași gene la copiii cu autism și la copiii cu ADHD, indică aceleași mecanisme biologice implicate”, spune Anders Børglum, care este profesor la Universitatea Aarhus, cercetător principal la iPSYCH și unul dintre cercetătorii de frunte din spatele studiului. Studiul a fost realizat în colaborare cu Broad Institute și Harvard.

Pentru prima dată o genă este legată de ADHD și autism

Rezultatele tocmai au fost publicate în revista internațională Nature Neuroscience.

"Aceasta este prima dată când genomul a fost cartografiat atât de cuprinzător atât pentru ADHD, cât și pentru autism, iar descoperirea că copiii cu ADHD au aceeași cantitate de mutații genice dăunătoare în ADN-ul lor ca și copiii cu autism este atât de surprinzător, cât și destul de surprinzător", spune Anders Børglum.

Rezultatele arată direct către mecanismele cauzale biologice care sunt împărtășite de ADHD și autism.

"În studiu, gena care este cel mai frecvent afectată de mutații la persoanele cu ADHD sau autism este așa-numita genă MAP1A. Gena este implicată în formarea structurii fizice a celulelor nervoase - scheletul lor interior, deci a vorbi - și este important pentru dezvoltarea creierului ", explică Anders Børglum.

Aceasta este prima dată când această genă a fost legată de dezvoltarea ADHD și autism, iar mutațiile găsite de cercetători dau un risc semnificativ crescut de a dezvolta autism și / sau ADHD.

„Am descoperit o povară crescută de mutații care distrug sau afectează grav gena MAP1A la cei cu ADHD și autism, în timp ce foarte puțini dintre subiecții de control au avut astfel de modificări în genă”, explică Anders Børglum.

Aceasta înseamnă că riscul de ADHD și autism crește de peste 15 ori pentru persoanele care poartă o astfel de mutație. Cercetătorii au analizat genele a aproximativ 8.000 de persoane cu autism și / sau ADHD și 5.000 de persoane fără niciuna dintre cele două tulburări, toate din Danemarca. Studiul a inclus, de asemenea, date suplimentare de la cca. 45.000 de subiecți de control internațional care nu au avut tulburări psihiatrice.

"Studiul arata ca multe alte gene pentru ADHD si autism pot fi identificate direct prin studierea mai multor persoane intr-un mod similar cu secventiere extensiva a ADN-ului, oferind astfel o imagine mai completa a mecanismelor biologice cauzale si a abordarilor posibile ale tratamentului medical", explica cercetător.

În cadrul proiectului, Anders Børglum și colegii săi au avut acces la probe de la Banca Națională Daneză de la Institutul Seric Statens și la datele din Registrul central de cercetare psihiatrică danez. Persoanele născute în Danemarca între 1981 și 2005 au fost corelate cu diagnostice de autism, ADHD și retard mental.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel