Adevărul murdar despre prosopul de față. Ce se ascunde în țesătură și cum te poate îmbolnăvi

Monika Baciu |
Data publicării:
prosopul - FOTO: Freepik@maksymiv_yura
prosopul - FOTO: Freepik@maksymiv_yura

Te-ai întrebat vreodată cât de des ar trebui să îți speli prosopul cu care te ștergi pe față? Ei bine, dermatologii vin cu un răspuns.

Este ușor să trecem cu vederea importanța spălării regulate a prosopului de spălat folosit în fiecare zi. Cu toate acestea, un prosop neigienizat poate deveni un mediu ideal pentru acumularea bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare. Danilo Del Campo, un dermatolog cu experiență, avertizează că neglijarea spălării regulate a prosopului de spălat poate duce la probleme serioase de igienă și sănătate a pielii.

Adevărul murdar despre prosopul de față

La fel ca un prosop obișnuit, prosoapele de față sunt de obicei făcute din bumbac și au un efect de uscare rapidă și absorbant. Iată ce se întâmplă dacă folosești același prosop de spălat prea mult timp:

Se acumulează celule moarte ale pielii

De fiecare dată când folosim un prosop de spălat, nu facem doar curat la murdărie și uleiuri de peste zi, ci și spălăm și celulele vechi ale pielii, spune Dr. Del Campo.

"Combinația de umiditate și căldură poate fi o rețetă pentru crearea unei creșteri nedorite pe prosoapele noastre pe care pur și simplu le-am reaplica pe pielea noastră", spune dr. Del Campo, potrivit Live Strong.

În plus, există bacterii și microorganisme care trăiesc în mod natural pe pielea noastră.

"Ele fac parte din microbiomul nostru natural al pielii. Nu am vrea să perturbăm acest microbiom normal și să creștem multe microorganisme nedorite", spune Dr. Del Campo.

Vezi și: Băutura care previne cancerul de colon. Conține un compus esențial sănătatea intestinului

Prosopul de față - FOTO: Freepik@maksymiv_yura

Poate cauza iritații ale pielii

Pe măsură ce se acumulează mai multă murdărie, ulei și bacterii pe prosopul tău, crește șansa de a provoca iritații ale pielii. Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru persoanele cu piele sensibilă sau care trăiesc cu afecțiuni ale pielii precum eczema sau psoriazisul.

Poate duce la infecții

Accidente se întâmplă, și uneori intrăm în duș cu tăieturi și răni deschise. Folosirea unui prosop vechi ar putea înrăutăți orice iritații, oricât de mici ar fi acestea.

"Dacă există orice traume sau răni, acestea pot fi un punct de intrare pentru infecții", spune dr. Del Campo.

O infecție minoră poate deveni o afecțiune mai gravă precum o infecție cu stafilococ. Aceasta poate fi evitată prin spălarea frecventă a prosopelor de spălat și folosirea unuia curat zilnic.

Vezi și: Riscurile medicale la care sunt expuse persoanele cu părul brunet. Legătura dintre culoarea naturală a părului și sănătatea pielii sau dependențele

Ar putea provoca o reacție alergică

Permițând bacteriilor să stagneze pe un prosop de spălat poate duce la creșterea mucegaiului, o substanță comună care cauzează alergii interioare. Simptomele unei reacții alergice includ nas înfundat și mâncărime, erupție cutanată, dureri de cap, ochi apoși, strănut și oboseală.

Un punct cheie evidențiat de dr. Del Campo este necesitatea schimbării zilnice a prosopurilor de spălat. Recomandarea acestuia este de a avea la îndemână mai multe astfel de prosoape, pentru a evita utilizarea prelungită a aceluiași exemplar. Mai mult decât atât, este esențial ca acestea să fie spălate în mod regulat, o dată pe săptămână fiind frecvența minimă recomandată.

Un alt aspect important este alegerea materialelor adecvate pentru aceste produse. Prosoapele din bumbac 100% sunt recomandate pentru pielea sensibilă, oferind un grad mai ridicat de blândețe și confort.

Cu toate acestea, dr. Del Campo subliniază că nu este suficient doar să avem prosoape de calitate și să le schimbăm regulat, ci este important și să le curățăm cu detergenți hipoalergenici, fără parfumuri. Această măsură adițională poate contribui la menținerea unui mediu curat și sigur pentru igiena personală.

Astfel, luând în considerare aceste recomandări simple, putem contribui la menținerea sănătății pielii noastre și la prevenirea unor probleme neplăcute asociate cu utilizarea necorespunzătoare a prosoapelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel