Ce trebuie să știi despre noul studiu privind substanțele chimice toxice din machiaj. Aceleași substanțe chimice folosite în Teflon se pot ascunde pe buzele și genele tale - chiar dacă nu sunt listate pe etichetă.
Produsele de înfrumusețare vin uneori cu o listă lungă de ingrediente menite să vă ajute să vă neteziți, să străluciți și să vă iluminați fața. Adevărul urât este că unele dintre aceste substanțe chimice pot fi mai periculoase decât v-ați aștepta.
Aceasta este concluzia șocantă a unui studiu publicat în revista Environmental Science & Technology Letters. Cercetătorii au analizat 231 de produse de machiaj din SUA și Canada și au găsit PFAS, (o colecție de substanțe chimice toxice cunoscute sub numele de substanțe per- și polifluoroalchilice) în 52% din produsele eșantionate - inclusiv în cele care nici măcar nu le menționau pe etichetă.
Aceste substanțe toxice se găsesc de obicei în Teflon și în fonduri de ten. Și nu numai că cercetătorii au constatat că substanțele chimice sunt ”răspândite” în produsele de machiaj pe care le-au testat, dar sunt considerate și substanțe chimice ”pentru totdeauna”. Acest lucru înseamnă că, atunci când vă spălați de pe față machiajul contaminat cu PFAS, substanța chimică va contamina și solul și rezervele de apă.
PFAS pot fi legate de o serie de probleme de sănătate
Studiile au constatat că expunerea la substanțele chimice PFAS poate duce la o serie de probleme de sănătate. Agenția pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor afirmă că expunerea poate afecta sistemul imunitar, iar studiile au stabilit o legătură cu creșterea nivelului de colesterol, cu un risc crescut de cancer renal și testicular și cu riscul de apariție a hipertensiunii arteriale sau a preeclampsiei în timpul sarcinii.
”PFAS sunt renumite pentru cât de toxice sunt în doze mici. Cel mai bine este să eliminați și să reduceți expunerea cât mai mult posibil ”, spune David Andrews, cercetător senior la Environmental Working Group, o organizație care cercetează și scoate la lumină problemele de mediu din produsele de consum.
Produsele rezistente la apă sau la transpirație au mai multe șanse să le conțină. PFAS a fost găsit cel mai frecvent și la cele mai ridicate niveluri în produsele care sunt prezentate pentru rezistența lor. Aproape două treimi dintre fondurile de ten și rujurile de lungă durată conțineau PFAS.
Verificarea etichetelor poate fi de ajutor - dar nu întotdeauna
Feriți-vă de produsele care enumeră substanțe chimice cu nume care includ ”perfluor” sau ”polifluor” în lista de ingrediente pentru a vă reduce la minimum expunerea la PFAS. Dar țineți cont de faptul că multe dintre produse conțineau PFAS, chiar dacă aceste substanțe chimice nu apăreau pe listele lor de ingrediente.
”Trebuie să ne asigurăm că acești contaminanți nu pătrund prin intermediul ambalajelor sau al echipamentelor de producție. Problema contaminării cu PFAS merge dincolo de ceea ce apare pe etichete”, a spus cercetătorul.
Nu trebuie să aruncați toate produsele cosmetice
S-ar putea să fiți tentată să vă curățați trusa de machiaj și să începeți de la zero (sau să renunțați complet la machiaj), dar Carla Burns, director senior al departamentului de științe cosmetice de la Environmental Working Group, spune că o puteți lua mai încet.
”Începeți prin a analiza cu adevărat ce produse pe care le folosiți zilnic conțin PFAS, astfel încât să puteți începe să faceți mici schimbări”, spune Burns.
Pe măsură ce rămâneți fără produse, înlocuiți-le cu alternative mai sigure. De asemenea, luați în considerare înlocuirea produselor pe care le utilizați mai des sau pe suprafețe mai mari de piele pentru a minimiza expunerea la PFAS.
”Schimbarea a ceea ce folosiți pe cea mai mare porțiune a corpului dumneavoastră - cum ar fi o loțiune sau un fond de ten - va avea un impact mai mare decât un ruj specific care este doar pentru ocazii speciale”, spune Burns.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.