Adevărul despre vergeturi. Prof. dr. Ioan Lascăr: Nu pot fi corectate

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
vergeturi - FOTO: Freepik@suriyayapin
vergeturi - FOTO: Freepik@suriyayapin

Vergeturile sunt linii sau dungi vizibile pe piele, care apar atunci când pielea se întinde rapid din cauza creșterii rapide în greutate, sarcinii, pubertății sau a unor schimbări hormonale.

Vergeturile sunt inițial roșii sau violet, dar pot deveni alb-perlate în timp. Când pielea se întinde rapid, straturile de colagen și elastină din derm se pot rupe. Aceasta se întâmplă cel mai frecvent în timpul sarcinii, creșterii rapide în greutate sau a creșterii rapide în înălțime în perioada pubertății.

Hormonii, în special glucocorticoizii, pot reduce capacitatea pielii de a se extinde. Aceștia sunt produși în cantități mai mari în timpul sarcinii, pubertății, sau când se iau anumite medicamente corticosteroide. Anumite persoane au o predispoziție genetică pentru a dezvolta vergeturi.

Vezi și: Analiza esențială înainte de operație. Prof. dr. Daniela Filipescu: Un mare beneficiu pentru pacient

Cum se pot corecta

Vergeturi - FOTO: Freepik

Prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician la Spitalul Floreasca, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce se întâmplă, de fapt, cu pielea. Vergeturile sunt de obicei roșii, roz, sau violete. Aceasta se datorează inflamării și ruperii fibrelor de colagen și elastină din piele. Pielea poate, de asemenea, să fie ușor umflată și să prezinte mâncărimi.

Pe măsură ce vergeturile se vindecă, ele devin albe sau argintii și se aplatizează. Structura fibrelor de colagen și elastină nu se vindecă complet, ceea ce face ca vergeturile să fie vizibile sub forma unor linii sau dungi pe piele.

Vezi și: Cancerul pulmonar, evoluție nefavorabilă. Dr. Beatrice Mahler: Semnele apar foarte târziu. Un pacient cu simptomatologie e deja într-o formă tardivă de boală

"Pielea are această capacitate. Este chiar o procedură pe care o folosim, și anume expandarea tisulară. Tegumentul se întinde. Nu întotdeauna se mai retrage. Atunci când fibrele elastice sunt distruse, apar vergeturile. Din păcate, vergeturile nu pot fi corectate. Ar mai trebui să ne mai naștem încă o dată pentru a restaura fibrele elastice.

Fibrele elastice sunt acele micro-resorturi care sunt în grosimea straturilor profunde ale pielii și asigură versatilitate, deci extinderea și retragerea pielii", a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician la Spitalul Floreasca.

Vergeturile sunt o condiție comună și, deși nu reprezintă un risc pentru sănătate, pot avea un impact asupra încrederii în sine și a percepției asupra propriei imagini corporale.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel