Adevărul despre trucurile care te scapă de atacul de panică. Ramona A. Dumitru: Nu există trucuri, există doar noțiunea de inducere a ideii că ar putea exista. E placebo

Giorgi Ichim, Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
atac de panica - Foto: Freepik @CallMeDeathFromAbove
atac de panica - Foto: Freepik @CallMeDeathFromAbove

Psihologul Ramona A. Dumitru ne-a vorbit despre trucurile promovate că ajută la eliminarea atacului de panică.

Atacurile de panică sunt episoade bruște de frică intensă care pot include simptome fizice precum palpitații, transpirație, tremur, dificultăți de respirație și senzație de sufocare.

Cei care se confruntă cu atacuri de panică sunt mereu în căutare de metode rapide și eficiente pentru a-și calma simptomele.

Pe internet circulă numeroase trucuri și sfaturi precum suflatul în pungă, apăsarea pe încheietura mâinii și ciupitul.

Dar, sunt acestea cu adevărat eficiente? Iată ce ne-a spus psihologul.

"Nu există trucuri pentru ieșirea din atacuri de panică.

În schimb, există niște specialiști care pot afirma acest lucru.

Toate aceste afirmații au legătură cu credințele personale ale pacienților, evident că nu avem de-a face ceva real, avem de a face cu ceva indus. Subiectul primește ceva de făcut.

Sub egida noțiunii fac acel lucru ca să ies din atacul de panică. Indiferent ceea ce face subiectul el va ieși din atacul de panică. Repet, nu există trucuri, există doar noțiunea de inducere a ideii că ar putea exista. Avem de-a face cu o structură placebo", a declarat psihologul Ramona A. Dumitru, pentru DC Medical.

Care e adevărul despre suflatul în pungă?

Suflatul în punga de hârtie este poate unul dintre cele mai cunoscute trucuri pentru calmarea unui atac de panică.

Ideea din spatele acestui truc este de a crește nivelul de dioxid de carbon din sânge, ceea ce ar putea ajuta la reducerea simptomelor de hiperventilație, cum ar fi amețeala și senzația de furnicături.

În realitate, suflatul în pungă poate fi util în cazuri de hipervetilație, dar nu este recomandat pentru toate atacurile de panică. Unele persoane ar putea să nu hiperventileze și, în aceste cazuri, suflatul ar putea agrava simptomele sau induce anxietate suplimentară.

Cel mai important este să cautați ajutor de specialitate pentru a dezvolta strategii eficiente și personalizate de gestionare a atacurilor de panică.

* Acest articol face parte din campania DC Medical de informare și educare - "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel