Adevărul despre Remdesivir. Prof dr Alexandru Rafila: A costat puțin, primele rezultate în COVID-19 sunt incredibile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video
Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video

Prof dr Alexandru Rafila a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, de ce Remdesivir este luat în considerare ca posibil tratament pentru COVID-19 și cât de încurajatoare sunt rezultatele din primul studiu efectuat cu acest tratament. 

Creat inițial ca tratament pentru Egola, unde nu a avut rezultate notabile, Remdesivir pare a fi un candidat foarte bun ca tratament pentru COVID-19, a spus prof dr Alexandru Rafila, la Interviurile DC News și DC Medical. Mai mult, deși este un tratament inovativ, tratamentul cu el ar urma să fie ieftin!

„Pentru acest Remdesivir, paradoxal, compania americană a spus că au fost costuri mici de dezvoltare, 150 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă cam a șasea parte din cât costă dezvoltarea unei molecule noi, și prețul de producție înțeleg că este foarte mic. E în jur de 1 dolar pe zi tratamentul, ceea ce de asemenea este foarte puțin. Și chiar dacă o să încerce să-și acopere costurile de dezvoltare, probabil că medicamentul o să fie accesibil, în măsura în care poate fi și produs în cantități suficiente”, a spus profesorul. 

Practic, dacă se va dovedi eficient, Remdesivir ar urma să fie poate cel mai cerut medicament de pe piață în condițiile în care pandemia de coronavirus afectează toate continentele lumii, în afară de Antarctica, cu peste 2,27 milioane de cazuri de infecție și peste 156.000 de decese înregistrate deja. 

„Aici sunt anumite rezerve, pentru că dacă nu vor da patentul și altor companii, care să încerce să-l producă în paralel, capacitatea de producție din SUA este limitată. Înțeleg că până la sfârșitul anului sunt capabili să producă un milion de tratamente, dar nu știu dacă asta înseamnă un milion de doze sau un milion de cure complete de tratament pentru pacienți”, a arătat prof dr Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că studiul clinic pe Remdesivir a început, și că primele rezultate sunt incredibile.

„Nu este complet studiul, sunt doar primele rezultate. Studiul va avea 4.000 de pacienți înrolați. Trebuie să fie înrolați 2.400 cu forme grave ale bolii și 1.600 cu forme medii ale bolii. Practic primul sit care a încheiat studiul este cel de la Chicago, unde au fost înrolați 125 de pacienți, dintre care 113 cu forme grave. Cu excepția a două decese, toți cei cu forme grave s-au vindecat și, mai mult, au părăsit spitalul după 7 zile de la instituirea acestui tratament, ceea ce mie mi se pare absolut incredibil!”, a detaliat profesorul. 

Pentru că va exista această problemă de producție, Alexandru Rafila spune că terapia va fi, probabil, aplicată celor care chiar uu nevoie vitaă de ea. 

„Remdesivirul este, sigur, o soluție și terapia ar trebui păstrată, rezervată, persoanelor din categoriile de risc, care pot face forme grave ale bolii. Persoanele cu forme ușoare nu ar trebui tratate cu acest antiviral. Mai ales că nici nu cunoaştem dacă nu cumva în timp apar mutaţii ale virusului care să facă inoperant tratamentul. Virusurile ARN generează mutații, care fac ca la un moment dat tratamentul să nu mai fie eficient. Virusul poate deveni rezistent și se poate multiplica în prezenta acestor substanțe”, a explicat dr Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel